Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Mar.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezna trgovina na azijskim tržištima

TOKIO - Na azijskim se burzama danas trguje oprezno jer ulagači nisu skloni riziku zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i mogućnosti recesije u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer blago porastao.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji oslabile >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << oko 0,2 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu i Šangaju ojačali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Azijske ulagače nije osobito potaknuo jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, što je bila posljedica rasta energetskog sektora i oporavka financijskog sektora, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ponešto je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, čime su se odmaknuli od najnižih razina od prosinca 2017. godine.

Ulagače, naime, već danima zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u posljednjih 50 godina.„I dok su tržišta vrlo nervozna zbog krivulja prinosa na američke obveznice, ne može se opovrgnuti da su posljednji makroekonomski pokazatelji u SAD-u slabi, što zabrinjava po pitanju daljnjih izgleda", kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagači su oprezni i zbog niz posljednjih makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanja rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstva, od Kine do eurozone i Japana.

A na valutnim je tržištima dolar nastavio jačati. Jutros se njegov tečaj prema japanskoj valuti kreće oko 110,55 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1250 dolara, najnižu razinu u dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1315 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,1 posto, na 60,00 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 68,15 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.