Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2018, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezna trgovina na azijskim tržištima

TOKIO - Na azijskim se berzama danas trguje oprezno, pri čemu je tehnološki sektor pod pritiskom, kao i juče na Wall Streetu, dok je dolar oslabio i prema japanskoj i prema evropskoj valuti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Singapuru te Australiji. Berzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su juče cijene dionica na Wall Streetu pale treći dan zaredom, ponajviše zbog pritiska na tehnološki sektor.

Taj je sektor pod pritiskom od polovine prošle nedjelje, kada je Facebook upozorio da će mu u sljedećem razdoblju troškovi poslovanja rasti brže od prihoda, zbog čega je cijena dionice te društvene mreže pala gotovo 20 posto.

Kasnije su svojim kvartalnim poslovnim rezultatima ulagače razočarali i najveći svjetski proizvođač čipova Intel te društvena mreža Twitter.

Tehnološki je sektor godinama bio predvodnik rasta na tržištu i najzaslužniji za rekordne dosege indeksa na Wall Streetu, a sada se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

Zbog toga je Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, tri dana zaredom pao više od 1 posto, što nije zabilježeno tri godine.

''Američke dionice i juče su pale, no raspoloženje prema riziku čini se još izraženije za druge imovinske klase'', pišu analitičari banke JPMorgan u bilješci klijentima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u utorak i srijedu održava dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuje se povećanje kamata, no vjeruje se da će čelnici Feda poručiti kako je ekonomska situacija povoljna i kako će nastaviti s postupnim povećanjem cijene novca.

Danas, pak, sjednicu održava japanska centralna banka (BOJ), a moguće je da će signalizirati polagano ukidanje poticajnih mjera, odnosno blago stezanje monetarne politike.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,34 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 94,73 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skliznula s jučerašnjih 111,15 na 110,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa se tečaj evra kreće oko 1,1705 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1655 dolara.

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jutros je cijena barela nafte na američkom tržištu skliznula oko pet centi, na 70,10 dolara.

(SEEbiz)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.