Omica Votka prva na „Japan kupu”

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omica Votka prva na „Japan kupu”

Posle "Kupa odgajivača” održanog u Americi, u Zemlji izlazećeg sunca istrčan je "Japan kup”, veliki galopski spektakl na 2.400 metara sa izuzetnim nagradnim fondom od 5,9 miliona dolara za najuspešnije. Na stazi hipodroma u Tokiju, jednoj od najbržih na svetu, okupilo se 18 najboljih galopera, a na tribinama trkališta 100.000 gledalaca.



Posle dramatične završnice, pobednik prestižne trke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je petogoda omica Votka, sa francuskim džokejom Kristofom Lemairom u sedlu. Sudije su uvidom u fotofiniš snimka utvrdile da je za samo dva centimetra kroz cilj prošla pre drugoplasiranog ždrepca Okeana Brusa Lija, pretrčavši stazu za 2:22,4 – što je treće vreme u istoriji održavanja trke.

Najbolje plasirani konj iz Evrope bio je Kunduit sa džokejom Rajanom Murom. On je osvojio četvrto mesto.

Slavodobitnica Votka iza sebe ima sjajnu karijeru. Startovala je 25 puta, od čega je deset puta pobedila i sopstveniku Juzo Tanimizuu osvojila 15,4 miliona dolara nagrada.

Vlasnici u Japanu i dalje mnogo ulažu u konje i trke. Oni najimućniji duboko zavlače ruku u džep i na aukcijama kupuju kvalitetna grla koja će im kasnije uloženo vratiti višestruko. Samo na čuvenoj aukciji u Kinilendu, u američkoj državi Kentaki, svake godine ostave najmanje dvadesetak miliona dolara, dok se pojedini japanski odgajivači udružuju i uglavnom se interesuju za najbolje pastuve u Evropi, osvajače trofeja u trkama "Derbi King Džordž” u Askotu, "Trijumfalna kapija” u Parizu.

Nadmetanja u Japanu održavaju se na 12 velikih hipodroma i tridesetak manjih trkališta. Najpopularniji džokej je i dalje Jutaka Take, koga nazivaju "kraljem hipodroma”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.