Olympus tuži 20 bivših i sadašnjih direktora

Izvor: B92, 09.Jan.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olympus tuži 20 bivših i sadašnjih direktora

Japanska grupa koja proizvodi fotoaparate Olympus, upletena u veliki finansijski skandal, tužila je oko dvadeset bivših i sadašnjih direktora zbog prikrivanja gubitaka od 1,35 milijardi evra, javila je danas japanska štampa.

U tužbama se pominju bivši predsednik kompanije Cujioši Kikukava i njegov naslednik Šuiči Takajama, navodi dnevnik Jomiuru Šinbun pozivajući se na izvore upoznate s tim slučajem. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Japanski mediji ranije su javili da će Takajama podneti ostavku ovog meseca posle rezultata interne istage u kojoj se on navodi kao jedan od odgovornih za finansijsku prevaru.

Među optuženim direktorima takođe se nalazi Hisaši Mori, desna ruka bivšeg generalnog direktora, i Hideo Jamada, bivši kontrolor uprave, prenosi ekonomski dnevnik Nikei, bez navođenja izvora.

Prema štampi, Olympus će tražiti odštetu od preko 90 milijardi jena (1,2 milijardi dolara) od sadašnjih i bivših direktora zbog toga što su prikrivali gubitke više od deset godina, kako je pokazala interna istraga.

Zahvaljujući složenim finansijskim nameštanjima prikriveni su gubici od 134,8 milijardi jena (1,35 milijardi evra po sadašnjem kursu) načinjeni zbog riskantnih investicija tokom 1980-ih godina.

Trojica bivših direktora koji su navedeni da su učestvovali u prevari - Kikukava, Mori i Jamada, podneli su ostavke posle otkrivanja skandala i nalaze se pod istragom policije, tužilaštva i berzanske komisije.

Skandal je otkrio Britanac Majkl Vudford, generalni direktor kompanije, koji je otpušten kada je tražio od upravnog odbora razjašnjenja oko

nameštanja kompanijskih knjiga.

Vudford je u petak rekao da je odustao od namere da traži da se vrati na čelo firme, i rekao da za to nema podršku japanskih akcionara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.