Olupina razarača iz II svetskog rata na 6.985 metara dubine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 12:56

Olupina razarača iz II svetskog rata na 6.985 metara dubine

Olupina pronađena na najvećoj dubini ikada je razarač američke mornarice, koji je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju Drugog svetskog rata sa japanskom flotom, naveli su eksperti.

US S "Samjuel B. Roberts", poznat kao "Sami B", pronađen je u sredu na Pacifiku, na dubini od 6.985 metara, razbijen na dva dela.

"Sami B" je pronađen 426 metara dublje od US S Džonstona, olupine koja je do sada smatrana brodom koji je potopljen na najvećoj dubini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a koji je prošle godine u Filipinskom moru otkrio američki istraživač Viktor Veskovo, osnivač kompanije Kaladan Oseanik Ekspedišns sa sedištem u Dalasu, prenosi AP.

Razarač "Semi B" je učestvovao u okršaju kod Samara, poslednjoj fazi bitke kod zaliva Lejte u oktobru 1944. godine, u kojoj je japanska carska mornarica pretrpela najveći gubitak brodova i nije uspela da nađača američke pomorske snage.

Prema nekim zapisima, američki razarač je torpedom onesposobio jednu japansku tešku krstaricu i značajno oštetio drugu.

Nakon što je potrošio gotovo svu municiju, biva kritično pogođen torpedom sa vodećeg japanskog ratnog broda "Jamato" i nedugo potom tone. Od posade od koja je imala 224 člana, 89 je poginulo, a 120 je spaseno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pronađena olupina broda na najvećoj dubini ikada, ima veze sa Amerikancima FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 27.Jun.2022

Olupina pronađena na najvećoj dubini ikada je razarač američke mornarice, naveli su eksperti...Razarač američke mornarice koji je potopljen tokom Drugog svetskog rata pronađen je na skoro 7.000 metara ispod nivoa mora kod Filipina...Razarač je na Filipinima učestvovao u najvećem pomorskom okršaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.