Okreću se Japanu; Šolc: Želimo da smanjimo zavisnost od Kine

Izvor: B92, 18.Mar.2023, 19:23

Okreću se Japanu; Šolc: "Želimo da smanjimo zavisnost od Kine"

Nemačka i Japan planiraju čvršću saradnju u odbrani i snabdevanju ključnim sirovinama, dogovorili su se danas u Tokiju lideri dve zemlje.

Sledeće godine će nemačke oružane snage ponovo poslati brod u Tihi okean da pristane u Japanu, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, koji je misiju nazvao "posvećenošću slobodi plovidbe”.

Šolc se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Tokiju, a njihovi razgovori bili su fokusirani na međunarodnu saradnju dok Berlin nastoji da smanji svoju ekonomsku zavisnost od kineskih sirovina usred tenzija oko globalnih lanaca snabdevanja.

Obe zemlje žele da se pozabave i obuzdaju rizik od prekomerne zavisnosti, navodi se u saopštenju.

Državne institucije Japana i Nemačke će proširiti saradnju, a predviđena je i dalja podrška vlade vađenju, preradi, preradi i reciklaži.

Berlin pokušava da diverzifikuje snabdevače i izvuče pouke iz svoje nekadašnje zavisnosti od Moskve u snabdevanju gasom, koja je na brzinu okončana nakon što je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.