Odobreno: Pušta se milion tona radioaktivne vode

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 07:45

Odobreno: Pušta se milion tona radioaktivne vode

Japanski nuklearni regulator dao je danas odobrenje tokijskom elektroenergetskom preduzeću "Tepko" da počne da ispušta više od milion tona radioaktivne vode.

Odobrenje japanskog regulatora je poslednji korak potreban za početak tog procesa, u člijem "središtu" je uništeno postrojenje nuklearne elektrane "Fukušima".

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da su samo jedan ili dva člana tima od 11 međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjaka koji su dali odobrenje za ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz "Fukušime" možda zabrinuti zbog toga procesa.

Grosi je rekao da je izveštaj međunarodnih eksperata besprekorno sačinjen.

Radna grupa koju je osnovala IAEA 2021. godine za ispitivanje bezbednosti plana Japana da ispusti radioaktivnu vodu iz postrojenja koje je uništio cunami pre više od decenije, uključuje i članove iz Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Maršalskih ostrva, Južne Koreje, Rusije, Velike Britanije, SAD i Vijetnama.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u utorak da je odobren plan Japana jer bi ispuštanje radioaktivne vode imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu.

Vlada Južne Koreje saopštila je danas da je saglasna sa planom da Japan ispusti prečišćenu radiokativnu vodu iz "Fukušime".

Vlada je navela da je Seul sproveo sopstvenu procenu toga procesa i da je zaključio da radioaktivni materijal ispunjava međunarodne standarde za ispuštanje u okean.

Kina ce zabraniti uvoz hrane iz oko jedne petine japanskih prefektura iz bezbednosnih razloga, saopštila je danas kineska carina, navodeci japansko ispuštanje radioaktivne vode u okean.

Kina je najveci kupac japanskih morskih plodova.

Kineska carina je saopštila da ce kontinuirano pratiti radioaktivne supstance radi obezbedjivanja bezbednosti hrane uvezene iz Japana.

Kina je već sedmicama javno izražavala snažno protivljenje planu Japana da ispusti tretiranu radioaktivnu vodu iz "Fukušime" u okean.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POČINJE ISPUŠTANJE VIŠE OD MILION TONA RADIOAKTIVNE VODE Kina donela odluku - zabranjuje uvoz ove hrane

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023

Ispunjeni su svi uslovi...Japanski nuklearni regulator dao je danas odobrenje tokijskom elektroenergetskom preduzeću "Tepko", koje upravlja uništenim postrojenjem nuklearne elektrane "Fukušima", da počne da ispušta više od milion tona radioaktivne vode...Odobrenje japanskog regulatora je poslednji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.