Odobrena pilula za pobačaj

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 17:59

Odobrena pilula za pobačaj

U Japanu će prvi put biti odobrena pilula za pobačaj, i to decenijama nakon što su druge zemlje to učinile, javlja CNN, a prenosi Index.hr.

Farmaceutski odbor ministarstva dao je u petak odobrenje za MeFeego Pack, pilulu za pobačaj koju proizvodi britanska farmaceutska kompanija Lajf farma.

Ministarstvo se prvo sastalo u januaru kako bi pregledalo lek, pre nego što je zatražilo od javnosti da da svoje mišljenje preko internet portala. Sada će mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti poslato ministru zdravlja na konačno odobrenje.

Lek se sastoji od dve vrste pilula, a može se koristiti unutar devet nedelja trudnoće, prema japanskoj javnoj televiziji NHK. U kliničkom ispitivanju u Japanu, 93 odsto ispitanica imalo je potpuni pobačaj za 24 sata, izvestio je NHK.

Lek je kombinacija mifepristona i misoprostola, koje je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis esencijalnih lekova, opisavši ih kao sigurne i delotvorne za trudnice.

Do danas je u Japanu dostupan samo hirurški pobačaj kroz dve metode. Radi se o kiretaži, kojom se uklanja tkivo iz materice metalnim instrumentom, dok metoda evakuacije uključuje isisavanje tkiva kroz cev, navodi NHK.

WHO je opisao kiretažu kao zastarelu metodu koja je manje sigurna i mnogo bolnija. Pozvao je da se kiretaža zameni metodom evakuacije ili lekovima poput tableta za pobačaj.

Potez Japana dolazi u trenutku kada su pobačaj i reproduktivna prava ponovno privukli pažnju u celom svetu, a Vrhovni sud SAD je prošle godine poništio slučaj Ro protiv Vejda presudivši da više ne postoji savezno ustavno pravo na pobačaj.

Od tada je niz država u SAD ograničio pristup pobačajima, dok su druge nastojale da povećaju pristup. Odluku Japana u petak su slavili medicinski stručnjaci te zemlje, što su objavili na internetu, piše CNN.

Japanski aktivisti su se godinama zalagali za odobrenje abortivnih pilula, a slični su lekovi bili dostupni pre nekoliko desecenija u drugim zemljama jer je Japan sve više zaostajao.

Mifepriston je prvi put odobren u Francuskoj 1988, a u SAD 2000. godine. Mihjon Song, poznati japanski ginekolog, ukazao je na kontroverzne japanske zakone o pobačaju, koji zahtevaju pristanak supružnika, za koji aktivisti već dugo tvrde da uskraćuje ženama pravo da donose odluke o vlastitom telu.

Prema postojećim zakonima u Japanu, žene mogu pobaciti samo ako trudnoća "može značajno da ošteti njezino fizičko zdravlje zbog telesnih ili ekonomskih razloga" ili ako su zatrudnele zbog silovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.