Odlučeno je, ispustiće radiokatvinu vodu

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 10:21

Odlučeno je, ispustiće radiokatvinu vodu

Japanski premijer Fumio Kišida u nedelju je nakratko posetio nuklearnu elektranu Fukušima koju je uništio cunami.

Tada je istakao bezbednost predstojećeg ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode u Tihi okean, plana podele koji njegova vlada želi da počne uskoro uprkos protestima kod kuće. i u inostranstvu.

Njegovo putovanje dolazi nekoliko sati nakon što se u subotu vratio kući sa samita sa američkim i južnokorejskim liderima u američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedničkom domu u Kemp Dejvidu. Pre nego što je u petak napustio Vašington, Kišida je rekao da je vreme da se donese odluka o datumu puštanja prečišćene vode, koji nije određen zbog kontroverze plana.

Vlada se, otkako je objavila plan oslobađanja pre dve godine, suočila sa snažnim protivljenjem japanskih ribarskih organizacija, koje su zabrinute zbog dalje štete po reputaciju svojih morskih plodova dok se bore da se oporave od nesreće. Grupe u Južnoj Koreji i Kini takođe su izrazile zabrinutost, pretvarajući tu stvar u političko i diplomatsko pitanje.

Vlada i operater elektrane, Tokio Electric Pover Co. (TEPCO), kažu da voda mora biti uklonjena kako bi se napravilo mesto za povlačenje postrojenja iz pogona i da bi se sprečilo slučajno curenje iz rezervoara jer je veliki deo vode još uvek kontaminiran i treba joj dalji tretman.

Japan je dobio podršku od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kako bi poboljšao transparentnost i kredibilitet i osigurao da TEPCO plan ispunjava međunarodne bezbednosne standarde. Vlada je takođe pojačala kampanju koja promoviše bezbednost plana kod kuće i putem diplomatskih kanala.

IAEA je, u finalnom izveštaju u julu, zaključila da će TEPCO plan, ako se sprovodi striktno kako je dizajniran, izazvati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ohrabrujući Japan da nastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cunami,   Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kišida: Ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Pacifik biće bezbedno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2023

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da će postupno ispuštanje prečišcene radioaktivne otpadne vode iz Nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, koji njegova vlada uskoro namerava da započne, biti bezbedno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.