Od radijacije u Japanu mutirali leptiri

Izvor: Kurir, 13.Avg.2012, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od radijacije u Japanu mutirali leptiri

LONDON - Istraživanja su pokazala da je izloženost radioaktivnom materijalu mogući uzrok mutacija otkrivenih kod leptira u Japanu, objavio je britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC). Naučnici su zapazili porast promena u obliku nogu, antena i krila kod leptira koje su skupili posle topljenja jezgara u nuklearnoj elektrani Fukušima, koje je se dogodilo posle zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Laboratorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << eksperimenti utvrdili su vezu između mutacija i radioaktivnog zračenja, navodi se u njihovom izveštaju. Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu Sajentifik riports (Scientific Reports). Dva meseca posle nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima, tim japanskih istraživača sakupio je 144 odrasla leptira vrste Zizeeria maha sa deset lokacija u Japanu, među kojima i leptire iz oblasti Fukušime.

U vreme incidenta, odrasli leptiri prezimljavali su kao larve. Poređenjem mutacija ustanovljenih kod leptira iz različitih oblasti, stručnjaci su našli da u oblastima sa većom količinom radijacije leptiri imaju znatno manja krila i neregularno razvijene oči. Verovalo se da insekti imaju veliku otpornost na radiaciju" rekao je vođa tima Jođi Otaki sa univerziteta u Rjukjusu, na Okinavi za BBC. "U tom smislu, rezultati su neočekivani", rekao je on.

Otakijev tim potom je te leptire uzgajao u laboratorijama udaljenim 1.750 kilometara od mesta nesreće, u oblastima u kojima se jedva može detektovati veštačka radijacija. Kada su počeli da gaje te leptire, kod potomaka su primetili niz abnormalnosti koje se nisu videle kod prethodne generacije - sakupljene u oblasti Fukušime - poput deformisanih antena.

Šest meseci kasije, ponovo su skupili odrasle leptire iz deset oblasti i našli da je kod leptira iz oblasti Fukušime stopa mutacije dvostruko veća nego kod onih koji su ulovljeni ranije posle incidenta. Tim je zaključio da je uzrok više stope mutacije zagađena hrana, ali i promena genetičkog materijala roditelja koji se preneo na potomstvo, iako se te mutacije kod roditelja još nisu ispoljile.

Tim stručnjaka izučava tu vrstu leptira više od deset godina. Naučnici su razmatrali da ga uzmu kao parametar za promene u okolini pre izbijanja incidenta u Fukušimi, pošto se ranije potvrdilo da je vrsta izuzetno osetljiva na promene. Rezultati novih istraživanja pokazuju da radioizotopi pušteni u okolinu i dalje utiču na razvoj životinja, čak i pošto je u pogođenoj oblasti opao nivo radijacije.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Od radijacije u Japanu mutirali leptiri

Izvor: medio.rs, 14.Avg.2012, 02:18

U vreme incidenta, odrasli leptiri prezimljavali su kao larve. Poređenjem mutacija ustanovljenih kod leptira iz različitih oblasti, stručnjaci su našli da u oblastima sa većom količinom radijacije leptiri imaju znatno manja krila i neregularno razvijene oči

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.