Od početka godine 270.000 otkaza

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od početka godine 270.000 otkaza

Moskva -- Rusija je u januaru smanjila uvoz za 35,6 odsto u odnosu na isti mesec lane, s tim što je upola manje uvezla mašine i pojedine vrste prehrambenih proizvoda.

Pad uvoza u Rusiju je bio očekivan prvenstveno zbog slabljenja rublje, koje je uticalo na poskupljenje stranih proizvoda, ali i zbog povećanja uvoznih carina za automobile, meso i šećer. Smanjenje uvoza zabeleženo je po svim većim stavkama robne nomenklature, navodi se u saopštenju ruske carinske službe. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U januaru je smanjen uvoz masina za 46,9 odsto (na 3,3 milijardi dolara), hrane i prehrambenih sirovina za 24,9 odsto (1,3 milijarde), hemijskih proizvoda za 28,9 procenata (1,1 milijard), tekstila i obuće za 2,7 odsto (586 miliona dolara).

Rusija je u proseku za 50 odsto redukovala uvoz prehrambenih proizvoda - šećera, alkoholnih i bezalkoholnih pića, mlečnih proizvoda, biljnog ulja, mesa i mesnih proizvoda. Uvoz žitarica smanjen je za 34,4 odsto, a ribe za 22,6 procenata.

U isto vreme, Rusija je povećala uvoz povrća za 3,8 odsto, duvana za 3,4 a voća za 3,7 odsto. Kad su u pitanju proizvodi hemijske industrije, Rusija je u januaru smanjila uvoz polimera i kaučuka za 46,8 odsto, proizvoda organske i neorganske hemije za 35 odsto, parfema i kozmetičkih preparata za 30,4 procenata, dok je istovremeno uvoz lekova porastao za 8,8 odsto.

Centralna banka prodala 40 mlrd. dolara

Centralna banka Rusije je od početka godine u okviru intervencija za održavanje kursa nacionalne valute prodala 40 milijardi dolara, saopštio je direktor bančinog odeljenja za transakcije na finansijskim tržištima Sergej Švecov.

"Ove godine Centralna banka je prodala 40 milijardi dolara, od čega je samo oko 17 odsto izneto iz Rusije", rekao je Švecov i precizirao da je 36 odsto ukupne sume otišlo na podmirivanje tražnje deviza fizičkih lica. U celoj prošloj godini Centralna banka je intervenisala sa 70 milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.