Obradović: Napravićemo od Srbije evropski Japan

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Mar.2017, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Napravićemo od Srbije evropski Japan

Nismo mi protiv Evrope, već protiv učlanjenja u EU, jer se i evropski narodi bune protiv centralnog komiteta iz Brisela, rekao je predsednički kandidat Srpski pokret Dveri Boško Obradović u intervjuu koji je dao za dnevni list Politika.

Jedini smo koji su otvorili možda i najvažniju temu velike pljačke naroda i države u proteklih 27 godina, a kao neucenjen i nezavisan opozicioni kandidat jedini sam se osmelio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da pokrenem pravu borbu protiv kriminala i korupcije, preko antikorupcijskog tima koga smo nazvali "Dveriliks", poručuje u intervjuu za "Politiku" predsednički kandidat Pokreta Dveri Boško Obradović, odgovarajući na pitanje u čemu se razlikuje od rivala koji se zalažu za slične vrednosti kao što su prekid evrointegracija i približavanje Rusiji.

Obradović smatra da "ovi predsednički izbori mogu da donesu možda smenu političke generacije u Srbiji".

"Sve druge kandidate najbolje testira to ćutanje o pljački iza koje su banke sa najvećim kamatnim stopama u Evropi i tajkuni koji ne plaćaju porez Srbiji. Na svim nivoima vlasti, od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnih samouprava i javnih preduzeća i ustanova, partijski paraziti u poslednjoj deceniji, prema izveštaju Državne revizorske institucije, opljačkali su čak 50 milijardi evra", tvrdi Obradović.

Strahujete li da će vaše birače pokolebati to što se i predstavnici vlasti zalažu za dobre odnose sa Moskvom i kažu da neće uvesti sankcije Rusiji?

Ne verujem apsolutno ništa predstavnicima vlasti, jer su prekršili sva predizborna obećanja. Najveća tema na kojoj su naprednjaci dobili većinu - ; borba protiv korupcije i kriminala, završila je tako što za pet godina nije dovršen ni jedan sudski postupak, pa se danas u zatvorima, na osnovu pravosnažne presude, ne nalazi ni jedan političar ili tajkun. Kao što vlasti ne verujem za to, ne verujem ni kada govore o Rusiji.

Kao da zaboravljate sporazum sa Rusijom o migovima...

Podržavamo svaki takav iskorak, ali smo ubeđeni da je to nemoguće dok nas Brisel ucenjuje s kime, koliko i kako da sarađujemo. Ne samo da ne koristimo prostor za saradnju s Rusijom, već i sa ODKB-om i Evroazijskom ekonomskom unijom. Za to vreme širom Evrope jačaju opcije slične Dverima. Srbija bi trebalo da se otvori za saradnju sa onima koji dolaze poput Slobodarske partije Austrije, Nacionalnog fronta u Francuskoj... Evropski narodi se bune protiv centralnog komiteta iz Brisela. Nismo mi protiv Evrope, već protiv učlanjenja u EU.

Zalažete se za vraćanje pregovora o Kosmetu iz EU u UN. Kako mislite to da ostvarite?

Briselski pregovori su praktično već propali i moraju se vratiti tamo gde im je mesto, u Savet bezbednosti, jer po Rezoluciji 1244, UN imaju poslednju reč. Pošto je Brisel mrtav projekat, smatram da EU više nema kapacitet da rešava ni jedno pitanje, pa ni kosovsko. SB UN je pravo mesto i zato što tamo imamo saveznike u Rusiji i Kini.

Vi, dakle, ne smatrate da su odbacivanje revizije tužbe BiH u Hagu, protivljenje NATO-a vojsci Kosova, pa i rampa za Prištinu u Unesku ipak uspesi Vlade Srbije?

Te odluke su najbolji dokaz koliko se svet promenio. Od izlaska Britanije iz EU, pobede Trampa u SAD, ali i pobede dva proruska predsednička kandidata u Moldaviji i Bugarskoj... To je potpuno novi ambijent u kojem srpski nacionalni i državni interesi mogu da budu postavljeni na pravi način. Ali aktuelna vlast u Srbiji je zapravo promašila duh geopolitičkih promena u Evropi i svetu, onoga trenutka kada je Vučić izabrao Tonija Blera za savetnika i bio gost Fondacije porodice Klinton.

U kampanji insistirate i na socijalnoj politici, pominjete da niko ne sme da umre od gladi... Nije li to levičarski teren?

Ja bih to nazvao hrišćanskim terenom i povezao sa brigom o bližnjem. To znači obavezu Srbije da kao socijalno odgovorna država ne dozvoli da joj u 21. veku četvoro ljudi u svojim domovima umre od gladi i zime. Nemoguće je da ne možemo da napravimo socijalne karte i ne pomognemo najugroženijima. Naše ekonomske mere bile bi carinska zaštita, državno bankarstvo i zabrana uvoza u oblastima gde smo konkurentni. Na prvom mestu su informacione tehnologije i inovacije. Mi bi trebalo da budemo evropski Japan, jer imamo inteligenciju i radnu snagu. U drugom koraku fokusirali bismo se na prehrambenu i prerađivačku industriju, uz poljoprivredu.

Očekujete li žestoku kampanju, hoće li biti oštrija nego 2016?

Po nastupu kandidata vlasti videli smo da ovo izgleda kao Vučićeva borba za opstanak u političkom životu, jer je napuštajući mesto premijera, to jest bežeći od odgovornosti za neispunjena predizborna obećanja, doveo sebe u referendumsku poziciju. Neće nastupiti smak sveta ako on izgubi.

Jeste li spremni da u eventualnom drugom krugu podržite drugog opozicionog kandidata, ako vi ne prođete?

Očekujem da ću biti taj koji će u drugom krugu dobiti podršku ostalih kandidata. U suprotnom, podržaćemo samo onoga ko se javno obaveže i potpiše deset tačaka programa Dveri. Nećemo imati ni jedan razlog da biramo između dva zla, dva lica stare korumpirane politike, i bojkotovaćemo glasanje kao i 2012. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.