OZBILJNA PRETNJA IZ SEVERNE KOREJE Lansirala novi balistički projektil - ovoga puta bilo je drugačije, Japan u pripravnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 08:23

OZBILJNA PRETNJA IZ SEVERNE KOREJE Lansirala novi balistički projektil - ovoga puta bilo je drugačije, Japan u pripravnosti

Dvanaesti put ove godine...

Severna Koreja ispalila je projektil dugog dometa sa svoje istočne obale, što predstavlja dvanaesto ovogodišnje lansiranje Pjongjanga, a dogodilo se danas uoči sastanka južnokorejskog i japanskog lidera u Viljnusu.

Lansiranje je usledilo nakon žestokih pritužbi iz Severne Koreje poslednjih dana, uključujući optužbe da su američki izviđački avioni nedavno povredili njen vazdušni prostor, kao i osude nedavne posete Južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Koreji američke podmornice s krstarećim raketama na nuklearni pogon.

Lansiranje se dogodilo i u jeku samita NATO-a u Litvaniji, na kojem će čelnici Južne Koreje i Japana razgovarati o rastućim pretnjama, uključujući i nuklearno naoružanu Severnu Koreju, piše Rojters.

Japanska obalska straža saopštila je da je ono za šta se veruje da je balistički projektil palo u more ujutro po lokalnom vremenu, izvan japanske isključive ekonomske zone, oko 550 kilometara istočno od Korejskog poluostrva.

Projektil je leteo 74 minute do visine od šest hiljada kilometara, a domet mu je bio oko hiljadu kilometara, izvestila je japanska TV Asahi pozivajući se na japanskog bezbedonosnog zvaničnika, što bi bilo najduže vreme leta za severnokorejski projektil dosad.

Japanski premijer Fumio Kišida, koji je u Litvaniji na samitu NATO-a, naredio je svom osoblju da prikupi informacije i ostane pripravno u slučaju nepredviđenih događaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.