ODLUČNO: Japan nastavlja da širi svoje sankcije Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 10:28

ODLUČNO: Japan nastavlja da širi svoje sankcije Rusiji

Obustavlja se izvoz svih artikala koji bi na ovaj ili onaj način mogli da se preusmere u vojne svrhe.

Sa uvođenjem novih sankcija, japanska privreda se suočava sa novim izazovom. Naime, sankcije Rusiji se produžavaju, počev od 9. avgusta. U okviru njih zabranjen je izvoz svih hibridnih i električnih vozila, kao i automobila sa zapreminom motora od najmanje 1900 kubika.

Novim sankcijama obustavlja se izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svih artikala koji bi na ovaj ili onaj način mogli da se preusmere u vojne svrhe, poput čelika, plastičnih proizvoda i posebno elektronskih delova. Nove sankcije su direktan rezultat majskog samita u Hirošimi, kada je dogovoren novi pritisak na Rusiju.

- Ovim će od 9. avgusta biti zabranjen izvoz u Rusiju automobila iznad 1.900 kubika, putničkih automobila sa hibridnim motorima i gumama za velika vozila i tako dalje - rekao je japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura. Ova odluka dolazi nakon što je jedan broj japanskih proizvođača obustavio proizvodnju u Rusiji, ali ne i izvoz u Rusiju. Takođe, većina vozila dolazi iz Kine, uključujući i ona japanskih brendova, a koristi se i mreža prodavaca polovnih automobila.

Uprkos prilagođavanju tržišta novim uslovima, primetan je pad prodaje novih automobila u Rusiji. Neke procene pokazuju da je prodaja pala i do četiri puta, ali je poslednjih meseci vidljiva stabilizacija. Domaća Lada podiže proizvodnju, a uvoz iz Kine je drastično porastao. Takođe, još uvek postoje putevi koji u Rusiju dovoze automobile luksuznih zapadnih brendova. S druge strane, odsustvo ruskog tržišta ozbiljno je finansijski uticalo na mnoge zapadne proizvođače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.