ODABRALI SU NAJGORU OPCIJU Azijski ekonomski džin žestoko iskritikovao Japan zbog nepromišljene odluke

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 23:02

"ODABRALI SU NAJGORU OPCIJU" Azijski ekonomski džin žestoko iskritikovao Japan zbog nepromišljene odluke

Odluka Tokija naišla je na veliku osudu u komšiluku

Ministarstvo spoljnih poslova Kine smatra da Japan mora da preuzme svu odgovornost za svoje akcije nakon što je Tokio objavio planove za ispuštanje otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean bez konsultacija sa susedima. Imali su pet opcija, a odabrali su najjeftiniju i najgoru za čovečanstvo, navodi kinesko ministarstvo.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Japan nije postigao konsenzus sa međunarodnom zajednicom ili susedima o najboljem i najsigurnijem načinu odlaganja "prečišćene" otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima.

Vang je rekao da je Japan imao na raspolaganju pet opcija, ali da je izabrana najjeftinija opcija.

- Tokio nije iscrpeo sve metode bezbednog odlaganja. Iz sopstvenih interesa, Japan je jednostrano izabrao okean, jer to iziskuje najmanje ekonomskih troškova - rekao je on.

Portparol tvrdi da je opcija koju je izabrala vlada u Tokiju najgori izbor za globalnu zajednicu.

- Plan Japana suočiće svet sa najvećim rizicima po životnu sredinu, zdravlje i bezbednost, a odgovornost, koju zvanični Tokio treba da snosi, prenosi se na celo čovečanstvo. Ovo je krajnje neodgovorno ponašanje - navodi Vang, a prenosi RT.

Vlada Japana je protekle nedelje donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari, žitelji okolnih mesta i vlade mnogih država, dok su vlasti SAD podržale Tokio u ovoj nameri.

Prošle godine je Grinpis izvestio da su otpadne vode iz postrojenja opasnije nego što je japanska vlada navela.

Njihova publikacija pod naslovom "Realnost krize sa radioaktivnom vodom iz Fukušime" tvrdi da navodno prečišćena voda još uvek sadrži opasne nivoe ugljenika-14, radioaktivne supstance koja ima potencijal da ošteti ljudsku DNK.

Organizacija je tvrdila da je japanska vlada pogrešno opisala vodu kao "prečišćenu" i stvorila utisak da je radioaktivni tritijum jedini radionuklid u vodi.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.