Izvor: RadioCity.rs, 16.Okt.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O zenu kao filozofiji života u Univerzitetskoj biblioteci

Biće to u isto vreme i predavanje i književno veče. Posetioci će saznati šta je zen, kako je došlo do toga da se stvore i kasnije zapišu zen priče i izreke i zen zagonetke - koani.
Priče će se i čitati i analizirati kako bi se uočila, kako kaže Milica Vučković, egzotična razlika između naše životne filozofije i toga kako se život shvata i u čemu sagledava suština života u Japanu, gde je zen budizam vodeća religija.
„Akteri priča su često žene. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << prvo čitanje te priče mogu biti teške, nama teško razumljive zbog razlike u mentalitetu i tradiciji. Neke podsećaju na viceve, ali nose izrazitu poruku a to je primenljivost na svakodnevni život, što je suština zena. To je instant mudrost - mudrost u malom a sve što je minimalističko, nama je povezano je sa Japanom. Koliko smo mi epski narod, toliko su Japanci narod koji teži ka jednostavnosti, ka sužavanju, ka suštini, ka tome da se sa malo reči mnogo kaže“, rekla je za City radio, predavač u „Taka“ udruženju, Milica Vučković
Neće se govoriti o zenu kao religiji već kao disciplini i filozofiji života, što zen u suštini i jeste. Iz Taka udruženja spremili su i neka iznenađenja za posetioce.

„Za onoga ko bude rešio jedan koan, a koani su intelektualne, duhovne zagonetke i traže da isključimo analitički um a da odgovor dođe iz neke druge sfere svesti, iz udruženja „Taka“ pripremili su poklon“, otkrila nam je Milica Vučković.
Veče je namenjeno pre svega odraslima, ali i srednjoškolcima. Čak i učenici viših razreda osnovne škole, mogu da dođu da dobiju osnovnu predstavu o jednoj drugačijoj kulturi i drugačijem sagledavanju života i sveta, da čuju sve te priče i da shvate koliko ima sličnosti, a koliko dubokih razlika u odnosu na naše narodne priče.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.