Nulearna centrala Fukušima: rad na greškama

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nulearna centrala Fukušima: rad na greškama

15.10.2013. -

Eksperti MAGATE pokušavaju na licu mesta da se razaberu sa tokom radova na sanaciji posledica havarije u nuklearnoj centrali Fukušima. Bez obzira na mere koje su preduzele vlasti zemlje, sitaucija svakog dana postaje sve više zabrinjavajuća.

Ovih dana sototine tona radioaktivne vode isteklo je iz, na brzinu napravljenih, rezervoara i dospelo u podzemne vode. Nije isključeno njihovo prodiranje u okean. Govori ekspert za nuklearnu fiziku i nuklearnu energetiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << doktor tehničkih nauka Igor Ostercov.

- Potpuno sam uveren da procurivanje radioaktivne vode u okean nikada nije prestajalo. Pri tome oni ovu vodu smeštaju u specijalne kontejnere. I tamo se nagomilalo vrlo mnogo ove vode. Kontejneri nisu dugovečni. Pa i vode za hlađenje potrebno je vrlo mnogo. Oni je nesumnjivo prolivaju. I samo u slučaju proboja cevi za to se saznaje.

Treba objaviti vanrednu situaciju u okviru čitave međunarodne zajednice. Obavezna je međunarodna kontrola. Samo Japan sa situacijom ne može da izađe na kraj. Inače će severni deo Tihog okeana biti kontaminiran.

Na dnašnji dan doza zračenja u blizini centrale toliko je opasna da je boravak u roku od četiri sata u toj zoni jednak smrtnoj presudi. Pri tome Japanci nisu mogli ili nisu hteli u punoj meri da iskriste jedinstveno iskustvo ruskih nuklearnih fizičara, koji su imali iskustvo Černobilja. Govori profesor RAN, doktor tehničkih nauka Vladimir Kuznjecov.

- Više od dve i po godine Japan pokušava da bar nekako preuzme situaciju u svoje ruke, ali bez rezultata. Ni sam Japan, ni MAGATE nisu u stanju da kontrolišu sitauciju. Donose se unapred nepravilne odluke za minimalizaciju posledica havarije. Ako je kod nas u Černobilju posle pola godine bio gotov sarkofag, ovde posle dve i po godine – ništa. U gradovima, deset kilometara od centrale, fon je premašen 400 puta.

Radi konačne demontaže nukearne centrale, koja je izašla iz stroja, biće potrebno skoro 50 godina. Problemi sa kojima se suočavaju lokalni stanovnici vrlo su veliki, izjavio je u itnervjuu za Glas Rusije potpredsednik komiteta za obnovu Priobalnog rejona grada Siogama prefekture Mijagi Toru Jabe.

Obnova teče vrlo sporo. Još nije obnovljeno čak ni to što je bilo, a o razvoju nema ni govora. Mnogi ljudi još nemaju svoje kuće, oni žive u privremenom smeštaju već 2,5 godine. Možda će morati tamo da žive tri li čak četiri godine, dodao je Mijagi Toru Jabe.

Važna pouka Fukušime je raskrinkavanje mita o bezbednosti nuklearne energetike za zemlje koje se nalaze u seizmički aktivnoj zoni. Japancima su decenijama ciljano sugerisali da je sitaucija pod kontrolom i da nema povoda za uznemirenost. U praksi se ispostavilo da je stihija nepredvidiva, i da čovek, uz svu svoju tehničku opremljenost, pred njom potpuno nezaštićen.

Sergej Duz,

 

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.