Novi rendgen za Dom zdravlja Rača

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rendgen za Dom zdravlja Rača

Dom zdravlja Rača dobio je od Vlade Japana donaciju vrednu 39.500 evra za nabavku novog rendgen aparata.

"Zdravstvena zaštita je jedna od glavnih oblasti interesovanja Vlade Japana u Srbiji i mi ćemo nastaviti da podržavamo ovaj sektor", rekao je otpravnik poslova Japanske ambasade u Beogradu Kazuaki Kameda po potpisivanju ugovora o donaciji u zgradi Vlade Srbije u Beogradu.

Kameda je rekao da je obavešten da je rendgen aparat u Domu zdravlja Rača "u vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lošem stanju" i da je Vlada Japana odlučila da finansira taj projekat kako bi doprinela poboljšanju zdravstvenih usluga.

Donacija Domu zdravlja u Rači je deo japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji, putem kojih je od 1999. godine do danas donirano oko osam miliona evra.

Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u poslednjih 13 godina iznosi 460 miliona evra. Pomoćnik ministra zdravlja Srbije Petar Bulat kazao je da su domovi zdravlja "ulaz" u zdravstveni sistem i da se ulažu napori kako bi se unapredili, "za šta su potrebni partneri".

"Od ukupno 145 donacija u okviru projekata za osnovne potrebe stanovništva 60 je išlo zdravstvu, dok je Vlada Japana za Nacionalni program za borbu protiv raka izdvojila šest miliona evra što je omogućilo nabavku dva digitalna i 30 analognih mamografa", rekao je pomoćnik ministra zdravlja.

Predsednica opštine Rača Dragana Živanović kazala je da pacijenti iz Rače nisu dobili novi rendgen poslednjih 30 godina i da sada neće morati da idu u Kragujevac i čekaju u redovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.