Nove tenzije: Kina umešana

Izvor: B92, 05.Jul.2022, 11:33

Nove tenzije: Kina umešana

Dva broda kineske obalske straže ušla su u teritorijalne vode Japana u blizini ostrva Senkaku, saopštila je danas japanska obalska straža.

Kako navodi japanska agencija Kjodo, ovo se desilo dan nakon što je kineski mornarički brod primećen u blizini ostrva na koja Kina polaže pravo.

Kako je navela u saopštenju japanska obalska straža, 15. ulazak brodova ove godine i prvi od 23. juna, dogodio se oko 4.35 časova po lokalnom vremu, nakon što su kineski brodovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pratili japanski ribarski čamac.

Patrolni brodovi naredili su da dva kineska broda odmah izađu iz voda u blizini grupe nenaseljenih ostrva, kojima upravlja Japan, ali na koje pravo polaže Kina, u Istočnom kineskom moru.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je da je Japan uložio "ozbiljan protest" Kini putem diplomatskih kanala.

On je na redovnoj konferenciji za novinare, ulazak brodova nazvao kršenjem međunarodnog prava i poručio da će se Japan pozabaviti akcijama Kine "mirno i odlučno".

Ministar odbrane Nobuo Kiši je rekao da kineske "vojne aktivnosti postaju sve aktivnije" i da će Japan "odlučno i smireno izaći na kraj sa svakim jednostranim pokušajem da se promeni status kvo".

Ostrva Senkaku, koje Kina naziva Ðaoju, i dalje su problematično pitanje u bilateralnim odnosima Kine i Japana, navodi Kjodo.

Uprkos ponovljenim protestima iz Tokija, Peking, koji takođe ima teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, nastavlja da šalje plovila u vode oko ostrva pod kontrolom Japana.

Japan i Kina u septembru će obeležiti 50. godišnjicu normalizacije diplomatskih odnosa, ali je malo raspoloženja za slavlje i na jedno, i na drugoj strani, navodi japanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.