Nova mašina skenira 200 stranica knjige za minut

Izvor: Blic, 20.Mar.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova mašina skenira 200 stranica knjige za minut

Naučnici s Univerziteta Tokio predstavili su skener koji uz pomoć revolucionarne tehnologije može skenirati 200 stranica knjige za samo jedan minut, preneo je danas Evropski centar za novinarstvo (EJC).

Profesor Masatoši Išikava i članovi laboratorije Takaši Nakašima i Jošihiro Vatanabe napravili su skener koristeći "Super vižen čip" (Super Vision Chip), koji može reagovati brže od ljudskog oka.

Čip zajedno s kamerom rezolucije 1280 sa 1024 piksela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << omogućava da knjiga bude skenirana prostim listanjem strana.

Kamera može snimiti 500 frejmova u sekundi, pri čemu snima dve slike svake stranice, jednu pod običnim svetlom kako bi se dobio sadržaj knjige, a drugu pomoću laserski projektovanih linija.

Laser beleži koliko je savijena stranica posle čega skener uz pomoću kompjuterskog programa pravi trodimenzionalnu sliku stranice.

Išikava je rekao da skenirani sadržaj možda nije dobar kao skrenirana ravna stranica, ali da je svakako čitljiv.

Za sada je urađen prototip skenera, a tim profesora Išikave radi na tome da se napravi minijaturna verzija koja bi mogla biti ugrađena u napredne mobilne telefone.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.