Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova japanska gradska zujalica Kawasaki Z650 (VIDEO)

Kawasaki je odlučio da penzioniše i oznaku „er“ i aktuelni model er6n, a na njegovo mjesto stiže novi član „Z“ porodice, Z650

Ekonomisti iz Kawasakija tvrde da se globalna potražnja za „naked“ klasom motocikala od 2011. godine uvećala nevjerovatnih 382%. Anketa koju je japanski proizvođač sproveo među svojim kupcima kaže da 70% kupaca nekog od motocikala sa oznakom „Z“ nije nikad više >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prešlo u drugu klasu, već su se zadržali na „golaćima“. Japanci sa sabrali dva i dva i odlučili da izbace dva nova „naked“ modela.

Z650 i snažniji Z900 predstavljeni su na ovogodišnjem salonu motocikala u Milanu. Iako Z650 nije imao najzapaženiju ulogu na sajmu, jasan je potencijal ovog modela da bude bestseler.

Kawasaki se okrenuo tradicionalnom receptu za pravljenje „naked“ motocikla. Uzmeš sportistu, skineš vizir i (skoro) sve plastike, postaviš širi i udobniji upravljač, eventualno smanjiš malo snagu motora i to je to. Uzor za Z650 bio je aktuelni Ninja 650 i Kawasaki polaže velike nade u oba modela u svojim klasama.

Dizajn

Z650 zadržao je osnovne konture svog prethodnika, er6n, ali je njegov izgled daleko kompaktniji. Kawasaki je sa ovim modelom čitavu svoju Z liniju motocikala međusobno približio sa izgledom. Svaki od njih je prepoznatljiv, ali ipak dijeli određene karakteristike sa ostalima.

Ram kod Z650 poprilično podsjeća na ram superbajka H2 i osim što dobro izgleda, veoma je lagan. Inženjeri iz Kawasakija tvrde da je samo ram uštedeo 10 kilograma mase motocikla. Vrlo impresivno.

Uopšteno govoreći, Z650 odaje utisak „mišićavog“ motocikla.

Visina sjedišta je 790 milimetara, što znači i da će niži vozači lako moći da spuste stopala na zemlju prilikom zaustavljanja. Svjetla i migavci su u skladu sa stilom „Z“ porodice, a instrument tabla je vrlo pregledna i sastoji se od objedinjenog digitalnog brzinometra i analognog obrtometra. Auspuh je, mada u malo drugačijem maniru nego kod prethodnika, takođe ušuškan tik ispod agregata.

Uz agregat iz Ninje, malu masu i dobru ergonomiju, Kawasaki Z650 ima sve preduslove za veliki uspjeh.

Agregat i performanse

Z650 pokreće agregat iz Ninje 650, zapremine 649 kubika sa 65 konjskih snaga, što je sasvim dovoljno za preticanja u urbanim uslovima i pokoju „osrednju“ turu vikendom. Ova pogonska jedinica je već neko vrijeme prisutna u Kawasakijevim modelima i pokazala se pouzdanom. Motor je vodeno hlađen sa dva cilindra (parellel-Twin), uparen je sa šestostepenim mjenjačem i poštuje Euro 4 norme što se tiče emisije štetnih gasova. Kawasakijevi inženjeri tvrde da je agregat za Z650 prilagođen potrebama vozača ove klase, te da ima više snage u nižim obrtajima od onog koji pokreće Ninju 650. 

Za zaustavljanje su zaduženi dupli diskovi od 300 milimetara na prednjem i jedan disk od 220 milimetara na zadnjem točku.

Rezervoar ima zapreminu oko 15 litara, ali Kawasaki još uvijek nije saopštio podatke o potrošnji goriva. Kad smo već kod toga, nisu nam saopšteni ni podatak o maksimalnoj brzini.

Rezime

Z650 je svakako daleko privlačniji motocikl za oko od svog prethodnika, er6n. Uz provereni agregat iz Ninje, skromnu težinu i dobru ergonomiju ne sumnjamo da će biti vrlo lak za vožnju. Kawasaki je na zvaničnom testu dostupnom samo za velike medije potvrdio da već ima 12.000 porudžbina za ovaj model. U ovom segmentu tržišta nalaze se Suzuki SV 650, Yamaha MT-07, Honda CB 650F Hornet, kao i KTM Duke 690.

Međutim, prethodnik Z650 – er6n bio je vrlo uspješan na našem tržištu i čest je prizor na ulicama, te nema razloga da i Z650 ne doživi uspeh kod nas. Pogotovo ako se uzme u obzir da će prema dostupnim cijenama kod nekih dilera, koštati oko 6500 evra. Očekuje se da će Z650 stići i na naše prostore u februaru/martu iduće, 2017. godine.

(vrelegume.rs)
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.