Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za zeleni protein

Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju ove godine su Amerikanci Rodžer Cijen i Martin Čalfi i Japanac Osamu Šimomura za otkriće u oblasti biohemije, saopštila je juče Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu, prenosi Beta.

Amerikanci Cijen (1952) sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu i Čalfi (1947) sa njujorškog Kolumbija univerziteta, kao i japanski naučnik Šimomura (1928), koji je dugo radio u laboratorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u SAD, dele nagradu za otkriće zelenog fluorescentnog proteina (GFP) otkrivenog 1962. godine u meduzi Aeljuorea victoria.

U obrazloženju Nobelovog komiteta navodi se da je Nobelova nagrada za hemiju ove godine dodeljena za otkriće GFP-a i ističe se njegov značaj u razvoju biohemije.

GFP je zbog svetla koje emituje postao važno oruđe u području biohemije, molekularne biologije i drugih disciplina. Omogućio je praćenje dotad nevidljivih procesa, poput razvoja nervnih ćelija u mozgu ili širenja ćelija raka. Pri iluminaciji UV zračenjem GFP emituje zeleno svetlo.

Naučnici mogu, koristeći GFP, da prate različite tipove ćelija. Uz pomoć DNK tehnologije, GFP se koristi i u proučavanju ekspresije gena i za praćenje proteina i njihove interakcije se obeleženim proteinima.

Trojica naučnika će dobiti po trećinu nagrade koja iznosi 10 miliona kruna (1,02 miliona evra), a laureatima se zvanično dodeljuje na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

Nobelova nagrada, nazvana po njenom osnivaču, švedskom naučniku i izumitelju dinamita Alfredu Nobelu, međunarodna je nagrada koja se od 1901. godine svake godine dodeljuje istaknutim ličnostima iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i za doprinos miru u svetu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.