Nintendo zaobišao AMD i Nvidiju

Izvor: B92, 23.Jun.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nintendo zaobišao AMD i Nvidiju

Nintendo prenosiva igračka konzola 3DS koristiće grafički procesor koji je razvila japanska kompanija, koja je pobedila u nadmetanju sa gigantima kao što su AMD i Nvidia.

Izvor: Mikro




Tokijska kompanija Digital Media Professionals (DMP) u ponedeljak je objavila da će Nintendo koristiti njihov grafički čip PICA200 u novoj konzoli, čime su se okončala nagađanja oko toga ko je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobedio u ovom nadmetanju.

Konzola 3DS, koju je Nintendo prvi put prikazao na izložbi Electronic Entertainment Expo (E3), koja je od 15. do 17. juna održana u Los Anđelesu, naslednik je popularnog modela DS.

Slično modelu DS i prototip konzole 3DS ima dva ekrana, jedan na gornjem delu dijagonale 8,9 cm (3,5 inča) i drugi na donjem delu, dijagonale 7,6 cm (3 inča). Ipak, najbitnija osobina konzole je to što prikazuje 3D grafiku koja se vidi i bez specijalnih naočara. Ovu osobinu je konzoli 3DS omogućio DMP-ov grafički čip.

Nintendo se opredelio za grafički čip kompanije DMP nakon što je u obzir uzeo i proizvode kompanije AMD, koja već proizvodi grafički procesor za Nintendovu konzolu Wii i Microsoftov Xbox 360. Pored AMD-a, Nintendo je u obzir uzeo i Nvidijine čipove, koje koristi Sonyjeva konzola PlayStation 3, kao i čipove kompanije ARM koji se već nalaze u modelu DS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.