Nemaju donore, daju ljudima svinjske organe

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 16:47

Nemaju donore, daju ljudima svinjske organe

Tim predvođen japanskim naučnicima uspešno je uzgojio tri genetski modifikovane svinje za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude, po prvi put u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija "PorMedTec Co" koja sprovodi projekat.

Bezbednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije, prenosi agencija Kjodo.

Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije "eGenesis", uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spreče odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi "PorMedTec". Oplođene jajne ćelije, proizvedene u oktobru korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svet u nedelju carskim rezom. Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.

Kako je naveo osnivač "PorMedTec-a" i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čoveka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rešenje za nedostatak donora organa.

Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe, a samo oko 3 procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci japanske mreže za transplantaciju organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.