Nema prepreka; Severna Koreja uspostavlja bliske veze sa američkim saveznikom

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 15:32

"Nema prepreka"; Severna Koreja uspostavlja bliske veze sa američkim saveznikom

Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavila je da nema prepreka za uspostavljanje bližih veza sa Japanom.

Ona je rekla i da će možda doći dan kada će japanski premijer Fumio Kišida posetiti Pjongjang, objavila je danas severnokorejska agencija KCNA.

Kišida, čija država nema formalne diplomatske veze sa Pjongjangom, rekao je da ispituje mogućnosti da se sastane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa liderom Severne Koreje kako bi rešio pitanje japanskih civila otetih 1970-ih i 1980-ih, preneo je Rojters.

Kim Jo Džong je rekla da bi Kišidin komentar mogao biti razmotren pozitivno ako ima za cilj da unapredi međusobne odnose.

"Ako Japan... donese političku odluku da otvori novi put za unapređenje veza zasnovanih na međusobnom poštovanju... moje mišljenje je da dve zemlje mogu otvoriti novo poglavlje budućnosti", kazala je ona.

Kim je dodala da je to njeno lično gledište i da, kako zna, rukovodstvo Severne Koreje nema konkretne planove za uspostavljnaje odnosa sa Japanom, prenela je KCNA.

Ona se smatra najbližim saradnikom i savetnikom svog brata o pitanjima spoljne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sestra Kim Džong Una: Nema prepreka za uspostavljanje bližih veza sa Japanom

Izvor: Blic, 15.Feb.2024

Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, rekla je da nema razloga da njena zemlja i Japan nemaju bliže veze i da će možda doći dan kada će japanski premijer Fumio Kišida posetiti Pjongjang, prenela je državna novinska agencija KCNA.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.