Nastavak hlađenja reaktora Fukušime

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak hlađenja reaktora Fukušime

Tokio -- Inženjeri nastavili s radom na stabilizovanju reaktora 3 pokvarenog nuklearnog kompleksa "Fukušima 1". Broj stradalih premašio 26.000.

Radovi na hlađenju reaktora bili su u prekidu skoro ceo dan jer u sredu posle podne primećeno kako iz reaktora izlazi dim.

Dva radnika japanske nuklearke Fukušima, izložena radijaciji, hitno su prebačena u bolnicu. Prema izveštajima japanskih medija, oni su upali u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bazen sa kontaminiranom vodom.

Iako su imali zaštitna odela, voda je uspela da prodre ispod odela i noge su im bile izložene radijaciji, jačine 180 milisiverta.

Nesreća se dogodila kada su trojica radnika zaposlena u tokijskoj elektro-korporaciji - TEPKO, koja radi na održavanju nuklearke Fukušima Daići, postavljali kablove u reaktoru 3.

U međuvremenu, količina radioaktivnog joda u pijaćoj vodi u Tokiju vratila se na nivo koji je bezbedan za decu mlađu od godinu dana, pa je, za sada, ukinuto upozorenje.

Međutim u Kavagučiju, u prefekturi Saitama, koja pripada Tokiju, nivo radioaktivnog joda je i dalje iznad dozvoljenog za decu, javile su agencije.

U međuvremenu, količina radioaktivnog joda u pijaćoj vodi u Tokiju vratila se na nivo koji je bezbedan za decu mlađu od godinu dana, pa je, za sada, ukinuto upozorenje.

Međutim u Kavagučiju, u prefakturi Saitama, koja pripada Tokiju, nivo radioaktivnog joda je i dalje iznad dozvoljenog za decu, javile su agencije.

Broj stradalih premašio 26.000

U zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan 11. marta poginulo je 9.700 ljudi, dok se oko 16.500 vode kao nestali, saopštila je danas policija. Do sada je nađeno 9.700 tela, a 16.501 osoba je na spisku nestalih.

Portparol policije prefekture Mijagi, jedne od najteže pogođenih, procenio je da će konačan broj poginulih samo u toj oblasti biti veći od 15.000.

Policija u drugim oblastima na severoistoku Japana odbila je da iznese procene broja žrtava, ali je rečeno da je do sada potvrđena smrt

skoro 3.800 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljeni radovi na nuklearki, u bolnici tri ozračena radnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2011

Inženjeri su u četvrtak ujutro nastavili s radom na stabiliziranju reaktora 3 oštećenoga nuklearnog kompleksa Fukushima nakon skoro jednodnevne pauze koja je napravljena zbog toga što je u srijedu poslije podne primijećeno kako iz reaktora izlazi dim. U međuvremenu se količina radioaktivnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Heroji Japana ozračeni

Izvor: Press, 25.Mar.2011, 07:26

Tri radnika nuklearne elektrane „Fukušima 1" koji su radili na saniranju havarisanog reaktora broj 3 ozračena su povećanom dozom radijacije, a dvojica su prebačena u bolnicu

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.