Naruhito na Prestolu hrizantema – nova era za Japan

Izvor: RTS, 02.Maj.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naruhito na Prestolu hrizantema – nova era za Japan

Japanski car Akihito (85) postao je prvi monarh u poslednja dva veka koji je abdicirao. To je učinio u korist sina Naruhita (59). Analitičari ocenjuju da će Naruhito nastaviti sa procesom približavanja monarhije građanima koji je započeo njegov otac.
Akihito je bio veoma popularan monarh koji je carsku prodicu približio građanima. Uveo je mnoge promene u palatu: bio je prvi imperator koji se oženio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građankom i odlučio je da bude kremiran posle smrti, čime je promenio vekovni običaj sahranjivanja.

Zbog toga su se mnogi, već nakon najave Akihitove abdikacije, zapitali kako će se to odraziti na carsku porodicu i na Japan
Nešto se može naslutiti iz prve Naruhitove izjave nakon što je postao car. 
"Obećavam da ću uvek misliti o narodu i približavanju njemu, da ću kao simbol japanske države i jedinstva japanskog naroda ispunjavati svoje dužnosti u skladu sa ustavom", izjavio je Naruhito posle ceremonije ustoličenja.
Novi car će približavanje narodu morati da ostvari uporedo noseći se sa brojnim izazovima. 
Preuzima tron u vreme kada se Japan suočava sa niskim natalitetom i starenjem populacije. Država pokušava da se otvori za radnike iz inostranstva, da promeni brutalnu radnu kulturu i da redukuje nejednakost polova, piše Njujork tajms.
Car koji ima protokolarne dužnosti, nema moć da se direktno suoči sa tim pitanjima, ali on bi mogao da na njih utiče.
Naruhito se obrazovao na Oksfordu, a njegova žena Masako ima diplomu Harvarda, tako da mnogi ocenjuju da njih dvoje predstavljaju kosmopolitski pogled na Japan.

U svojim retkim javnim izjavama pre nego što je postao car, Naruhito je govorio da veruje da monarhija mora da se prilagodi modernom vremenu.
"Verujem da, kao što novi vetrovi duvaju u svakom vremenu, uloga carske porodice se isto tako menja", rekao je Naruhito tokom svog rođendana 2017. godine, ubrzo nakon što je Akihito najavio abdikaciju.
Pitanje nasleđivanja 
Posle Naruhita, ostala su još samo tri muška člana carske porodice u redu nasleđivanja, a to su njegov osamdesettrogodišnji ujak, pedesettrogodišnji brat i dvanaestogodišnji nećak.
Ženama nije dozvoljeno da naslede presto i one koje su rođene u carskoj porodici moraju da se odreknu titula kada se udaju. Njihova deca ne mogu biti u redu za nasleđivanje.
Ranije ove godine, Naruhito je priznao da to što ženski članovi porodice moraju da se odreknu titule može da utiče na budućnost porodice. Neki analitičari su to protumačili kao njegovu želju da se pravila promene.
Novi car je prilično zaštitnički nastrojen prema svojoj supruzi, koja je napustila obećavajuću diplomatsku karijeru kada se udala za njega i koja se suočavala sa velikim pritiskom da rodi muškog naslednika.
I japanska javnost je veoma blagonaklona prema Masako i odala je priznanje Naruhitu jer brine o njoj i o njihovoj ćerci Aiko (17). 
Nasleđena reputacija 
Naruhitov otac je učvrstio svoju reputaciju tokom intenzivnih putovanja Japanom. Akihito i carica Mičiko pružali su utehu građanima u teškim vremenima nakon prirodnih katastrofa.
Posetili su Kobe 1995. godine, kada je u zemljotresu nastradalo 6.500 ljudi i klekli su pred preživelima, što je bilo suprotno tradiciji.
Nakon što je 2011. cunami odneo skoro 16.000 života u severnom Japanu i izazvao nuklearnu katastrofu, Akihito se obratio naciji moleći ljude da budu saosećajni da bi se prebolela teška vremena.

Takođe, Akihito je preuzeo plašt otkupljenja Japana za ratne grehove. Putovao je u zemlje Azije koje je Japan napao tokom Drugog svetskog rata i širio je poruku mira.
U poslednjem obraćanju narodu, predajući sinu Naruhitu Presto hrizantema, Akihito je izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna i da se "moli svim srcem za mir i sreću, za sve ljude u Japanu i širom sveta".
I dok se očekuje da će Akihito uživati u penzionerskim danima i da će provoditi vreme u svojim istraživanjima, njegov sin je pred novim izazovima.
Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da se Japan ugleda na svog cara.
"Odlučni smo da u svetu koji se brzo menja obezbedimo svetlu budućnost za ponosni Japan, koji je miran i prepun nade", rekao je Abe nakon što je Naruhito ustoličen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.