Napravljen snimak misli

Izvor: Mondo, 05.Feb.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravljen snimak misli

Japanski naučnici su napravili snimak procesa koji se odvijaju u mozgu životinje u trenutku njenog prirodnog ponašanja.

U novom istraživanju je prvi put primenjena tehnika koja može da snimi svaku moždanu ćeliju, a ne samo odrećene delove mozga, kao što je do sada bio slučaj.

"Zahvaljujući novim tehnologijama moći ćemo da objasnimo određeno ponašanje životinja, ali i ljudi, procese učenja, strahovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << radosti, ljutnje, i tako ćemo skratiti proces razvijanja novih lekova koji bi se koristili u psihijatriji", rekao je Koiči Kavakami iz japanskog Nacionalnog instituta za genetiku.

U istraživanju su upotrebljene ribe koje su genetski modifikovane, a koje imaju providno telo, tako da njihov mozak može jasno da se vidi i snimi. Tako su naučnici zabeležili da kada se u njihovom mozgu aktiviraju neuroni zaduženi za vid, oni zasvetle zelenom svetlsošću, piše "Telegraf".

Ribe su prvo snimane prilikom mirovanja i vrebanja sićušnog organizma koji bi htele da pojedu, a zatim i u slobodnom kretanju takođe u blizini potencijalne hrane. Tako je ustanovljeno koji delovi mozga su u kom trenutku su bili aktivni.



(MODNO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Prvi put snimljeno: Ovako izgledaju misli

Izvor: B92, 05.Feb.2013

Istraživanje japanskih naučnika prvo je na svetu koje je uspelo da snimi procese koji se odvijaju u mozgu životinja u trenutku njihovog prirodnog ponašanja...Dosad je bilo moguće moždanu aktivnost pratiti prema procenjenim uzorcima MRI skenova kako bi se utvrdilo kada se određeni delovi mozga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.