B-52 u kineskom vazdušnom prostoru

Izvor: RTS, 26.Nov.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B-52 u "kineskom" vazdušnom prostoru

Dva američka bombardera B-52s preletela iznad ostrva u Kineskom moru oko kojih se spore Japan i Kina. Prelet američkih aviona predstavlja odgovor na saopštenje Pekinga da preuzima kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad tih ostrva.

Iznad grupe ostrva u Kineskom moru oko kojih se spore Japan i Kina, preletela su dva američka bombardera B-52s. Peking nije informisan o letovima aviona.

Tokom vikenda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kina je saopštila da je proširila vazdušni prostor koji kontroliše i da je u njega uključila lanac ostrva oko kojih se spore Kina i Japan, ali kojima de fakto upravlja Japan.

Ostrva koja su uzrok novih tenzija u regionu Kinezi zovu Dijaou a Japanci Senkaku.

Američki zvaničnici su ranije saopštili da SAD neće prihvatiti to što je Kina proširila vazdušni prostor na ta ostrva.

Let para aviona B-52s je deo vežbe pod nazivom "Koralna svetlost". Bombarderi nisu bili naoružani, i nisu ih pratili lovački avioni.

Ipak, rutinski let je direktan izazov za Kinu i njene pokušaje da proširi uticaj u regionu. Peking je upozorio da će avioni koji nemaju dozvolu za let iznad ostrva biti oboreni.

Američki zvaničnici su saopštili da Kina nije pokušala da uspostavi vezu da bombarderima dok su preletali preko spornih ostrva i da su se avionu vratili u bazu u Guamu bez incidenata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Američki B-52 u "kineskom" vazdušnom prostoru

Izvor: RTS, 26.Nov.2013

Dva američka bombardera B-52s preletela iznad ostrva u Kineskom moru oko kojih se spore Japan i Kina. Prelet američkih aviona predstavlja odgovor na saopštenje Pekinga da preuzima kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad tih ostrva...Iznad grupe ostrva u Kineskom moru oko kojih se spore Japan i Kina,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.