Najveći budžet u istoriji Japana

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći budžet u istoriji Japana

Tokio -- Japanske vlasti usvojile su danas najveći budžet u istoriji te zemlje.

Stanje ekonomije te zemlje je poboljšano, a povećanje poreza na promet stvorilo je prostor za veću potrošnju u vojne svrhe.

Vlada japanskog premijera Šinza Abea usvojila je plan koji predviđa potrošnju od 95,88 biliona jena (922 milijarde dolara) u godini dana počev od aprila 2014. godine, što je porast sa 92,61 bilion jena iz ove godine, prenosi Frans pres.

Predviđeni obim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžeta najveći je u istoriji Japana, a rezultat je izmena u računovodstvenim propisima i poreza na promet, koji će od 1. aprila naredne godine biti podignut sa pet na osam odsto.

Budžet je usvojen na dan kada je japanska vlada prvi put u poslednje četiri godine iz svog ključnog izveštaja izbacila reč "deflacija", ocenjujući da je domaća ekonomija na putu oporavka, ali da napreduje skromnim tempom.

Najveći deo dodatnih prihoda doći će od povećanja poreza na promet, i ta sredstva će otići na pokrivanje troškova socijalne zaštite.

Uprkos tome, projektivani primarni budžetski deficit - razlika između ukupnih državnih prihoda i rashoda - trebalo bi da potone za 5,2 biliona jena na 18 biliona jena.

To znači da će nacionalni dug Japana - koji je već među najvećim u industrijalizovanom svetu - nastaviti da raste, ali nešto sporijim tempom.

Prema rečima japanskih zvaničnika, primarni budžetski bilans Japana trebalo bi da bude u suficitu do 2020. godine, iako većina analitičara predviđa da je taj cilj teško dostižan.

U skladu da odrambenom politikom najavljenom prošle nedelje, Japan namerava da dodatno pojača odbranu udaljenih japanskih ostrva, u vreme rastućih tenzija sa Kinom, pa će tako vojni budžet biti povećan drugu godinu zaredom.

Vojni budžet će zabeležiti povećanje od 2,8 odsto na 4,88 biliona jena, uz učešće od 5,1 odsto u celokupnom budžetu.

Najveći deo tog povećanja otići će na podizanje plata, dok će preostalih 0,8 odsto otići na nove borbene avione, letelice i nove destantne jedinice.

Potrošnja na sektor socijalne zaštite biće povećana 4,8 odsto na 1,40 biliona jena i biće delimično finanirana kroz povećanje poreza na promet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.