Najefikasniji svetski superkompjuter počeo sa radom

Izvor: B92, 03.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najefikasniji svetski superkompjuter počeo sa radom

Lansiranje rakete je bučan događaj, pogotovo za satelit na njenom vrhu. Vibracije i buka, ukoliko ne bi bile kompenzovane, mogle bi ga onesposobiti i pre nego što dospe u orbitu, zbog čega istraživači provode puno vremena na složenim kompjuterskim simulacijama koje im pomažu da izoluju delikatnu letelicu. Sada će te simulacije biti mnogo tačnije zahvaljujući novom superkompjuteru koji je ove nedelje počeo da radi u Japanu.

Izvor: Mikro


>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kompjuter Fujitsu FX1 je u sredu 1. aprila pustila u rad Japanska agencija za istraživanje svemira (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA). Sistem ima 3008 čvorova sa četvorojezgarnim procesorom Sparc64 VII i 94 terabajta memorije. Teorijski maksimim računara FX1 je 120 teraflopsa, a na standardnom referentnom testu Linpack postigao je 110,6 teraflopsa (biliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi), zbog čega je postao najmoćniji superkompjuter u Japanu (i 17. na svetskoj rang listi), ali i najefikasniji superkompjuter na svetu. Njegova vršna performansa predstavlja 91,2% teorijskog maksimuma, po čemu je pretekao dosadašnjeg rekordera, superkompjuter u računskom centru Lajbnic (Leibniz Rechenzentrum) u Minhenu. Zanimljivo je da i sistem koja se nalazi odmah iza ovog u Nemačkoj takođe pripada japanskoj svemirskoj agenciji.

Fujitsu visoku efikasnost pripisuje hardveru visokih performansi, srednjeslojnom softveru za paralelnu obradu podataka Parallelnavi i stručnosti graditelja sistema. Performanse ovog sistema koji se nalazi u svemirskom centru Čofu u zapadnom Tokiju bolje su oko 15 puta od onih na prethodnom sistemu.

Dva reda ormana čine glavni sistem (sa 3008 čvorova), dok je treći red takođe jedan FX1 sistem, ali manje moćan (sa 384 čvora i 6 terabajta memorije). Zajedno imaju teorijski maksimum od 135 teraflopsa. U susednoj sobi je vektorski kompjuter NEC SX-9 na kome se izvode specijalizovani poslovi i on služi kao mesto za čuvanje podataka koje dopunjuje ceo sistem. Ukupan kapacitet diskova je jedan petabajt, čemu treba dodati i deset petabajta na jedinicama magnetne trake.

Agencija JAXA je zapravo iznajmila ovaj superkompjuter od Fujitsua na pet godina za 10 milijardi jena (101.000.000 dolara). Pored simulacija za potrebe agencije koristiće ga i neke privatne kompanije u okviru zajedničkih istraživačkih projekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.