Izvor: Nezavisne Novine, 17.Dec.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji gradovi za uživanje u uličnoj hrani

Kao istinski gurmani, kad god negdje putujemo obavezno isprobamo i gastronomsku ponudu grada, ali nekad nam je najdraži sendvič kupljen na ulici, često jer je to i najekonomičnije pa budžet ne pati.

Hanoj, Vijetnam

Jeftine nudle i ostala ulična hrana ovog grada. Nudle sa slatko–kiselim umakom, svinjetina u ribljem umaku, ovdje je izbor šarolik, cijene niske, a hrana izvrsna.

Tokio >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << , Japan

Grad koji se diči najvećim brojem restorana koji nose Mišelinove zvjezdice nije samo prijestonica sušija, već se tu nalaze i mnoga druga sjajna jela poput tonkatsu svinjetine i tofua na valjda 700 načina. Najbolje od svega je što u Tokiju fino možete jesti bez obzira na budžet, jer se odlično hrani i na uličnim štandovima, a ne samo u skupocjenim restoranima.

London, Velika Britanija

Naravno i ovdje vrhunskih restorana ima u izobilju, ali isto tako je i ulična hrana zastupljena sa svim kuhinjama svijeta. Koja god kuhinja da vam padne na pamet, u Londonu ćete moći da je probate i to i na ulicama grada, a da ne potrošite budžet u skupim restoranima.

Bangkok, Tajland

U Bangkoku gotovo je nemoguće izbjeći uličnu hranu, s obzirom na to da su brojne ulice bukvalno zatrpane štandovima. Piletina, riža, nudle, nema čega nema, a mnogi hvale hranu u Čajnataunu. Tu bi trebalo isprobati hrskavu palačinku punjenu dagnjama (Hoy tod nai mong), ali nije ni za bacanje supa s nudlama i pilećim krilcima.

Istanbul, Turska

Najpoznatije tursko jelo je vjerovatno simit, koji možemo nazvati i turskim đevrekom. Njega možete pronaći apsolutno na svakom koraku, na štandovima, ali i kod uličnih prodavaca koji ga nose u korpama i viču "simit, simit". Naravno, na svakom koraku se nalazi kebab, ali valja probati i "tursku picu", lahmacun. A što je tek dobar sladoled, posebno onaj s ukusom pistaća.

Pariz, Francuska

Jasno, ovaj grad prepun je skupih restorana, ali i hrana koju možete da pronađete okolo takođe je draga nepcu. Jedna od ljepših stvari u hladnim danima je da kupite kestene kod uličnog prodavca ili uživate u slasnim palačinkama. Najbolje štandove s hranom pronaći ćete u blizini Monparnasa.

Meksiko Siti, Meksiko

U ovom velegradu - ponuda je ogromna. Takosi, tortilje, meso s roštilja, ovdje je sve svježe i ukusno, a ovakva meksička kuhinja i te kako se razlikuje od one na kakvu ste navikli kod nas. U posljednjih nekoliko godina koriste se neke nove metode spremanja hrane, pa su tako i sve popularnije turističko-gastronomske ture “Eat Mexico”.

Marakeš, Maroko

Prvo što osjetite u bilo kojem marokanskom gradu jeste miris hrane koji ispunjava čitave ulice, a Marakeš je grad gu kome je taj miris najjači i hrana najukusnija. A na ulicama grada ćete naći apsolutno sve, od tek isceđenih sokova, preko supe od puževa pa sve do ovčjih glava. Naravno, kus–kus, tadžin i harira prodaju se na svakom koraku.

Rim, Italija

Treba li išta više govoriti o italijanskoj kuhinji? Pica na 1001 način, pasta na još više načina, fina peciva i poslastice, a uz sve to, poznata italijanska kafa, koja se u Rimu često pije "s nogu". Takođe, ovdJe je u poslIJepodnevnim satima popularna stvar i aperitivo (platite piće 7-8 evra i imate pristup švedskom stolu), a najbolje se jede u poznatoj četvrti Trastevere.

Sidnej, Australija

Na ulicama Sidneja vidljiv je uticaj azijske i bliskoistočne kuhinje. Ribarnica je jedno od mJesta koje morate da posJetite ukoliko ste u potrazi za dobrim i ukusnim plodovima mora. Tu možete da dobijete najjednostavnija jela, poput riba i krompirića, ali i hobotnicu spremljenu u ukusnom sosu. Ako niste ljubitelj ribe, na ulicama ćete pronaći razne kineske i vijetnamske specijalitete, a s tim nema greške.

(punkufer.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.