Izvor: Blic, 29.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagai odlazi, obaveza ostaje

Gotovo je izvesno da će Tadaši Nagai napustiti Srbiju i vratiti su u Japan bez titule počasnog građanina Beograda, što je pre mesec dana iniciralo 35 uglednih javnih ličnosti. Gradonačelnik Dragan Đilas je nedavno apelovao na Srpsku radikalnu stranku, koja to sprečava, da se dnevno političke razmirice ostave po strani i da se japanskom ambasadoru, koji je najzaslužnije za milionske donacije Beogradu, oda priznanje.

- Ukoliko u roku od deset dana ne postignemo dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da postanete počasni građanin, ja Vam obećavam da će se to dogoditi kad-tad – rekao je gradonačelnik Dragan Đilas obraćajući se japanskom ambasadoru Tadašiu Nagaiu u naselju Kamendin, gde je, zahvaljujući donaciji Vlade Japana 50 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida dobilo ključeve od stanova.

Celokupna javnost podržala je inicijativu javnih ličnosti da se ambasadoru Nagaiu, koji posle 16 godina odlazi iz Beograda, dodeli priznanje počasnog građanina. Tolika podrška ne čudi, obzirom na sve što je Tadaši Nagai uradio za Beograd i Srbiju. Najviše zahvaljujući njemu, u prestonicu je stiglo oko 40 miliona evra bespovratne pomoći, koja ničim nije bila uslovljena. Narod Japana je kupio 93 gradska autobusa, takozvane „japance", za koje je 2004. godine izdvojio 17 miliona evra. U Republički hidrometeorološki zavod stigla donacija od 100.000 evra za opremu merenja kvaliteta vode, a za beogradski „Vodovod” Japanci su izdvojili preko 16 miliona evra. U kliničko bolničke centre, bolnice i domove zdravlja u Beogradu donirano je 1,2 miliona evra.

Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS u Skupštini grada nedavno je za „Blic" izjavio da radikali neće glasati za predlog da se Tadašiu Nagaiu dodeli tituala počasnog građanina, jer je Japan priznao Kosovo. Bez njihovih glasova ova inicijativa ne može da prođe u Skupštini, jer po Statutu za nju mora da glasa dve trećine odbornika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.