Nafta pojeftinila nakon jučerašnjeg skoka cene

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pojeftinila nakon jučerašnjeg skoka cene

Sirova nafta je na berzi u Njujorku danas pojeftinila na nešto iznad 78 dolara za barel, usled jačanja američke valute u odnosu na britansku funtu i japanski jen, a nakon naglog jučerašnjeg skoka na više od 79 dolara za barel.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 37 centi, na 78,40 dolara za barel, dok je juče u jednom trenutku tokom trgovanja porasla na najviši nivo još od 23. novembra od 79,12 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za barel, prenele su svetske agencije.

Evropska "brent" nafta je istovremeno na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 43 centa, na 76,89 dolara za barel.

Cene sirove nafte, prirodnog gasa i lož-ulja na berzi u NJujorku rastu od početka ovog meseca usled niskih temperatura praćenih snegom u nekim delovima SAD-a, kao i činjenice da su trgovci bili iznenadjeni naglim padom zaliha nafte i njenih derivata u toj zemlji.

Analitičari procenjuju da bi cena "tečnog zlata" do kraja godine mogla da premaši 80 dolara za barel ukoliko nedeljni izveštaji o zalihama nafte u SAD, koji treba da budu objavljeni u naredna dva dana, pokažu pad zaliha tog energenta prošle sedmice, što bi uputilo na oporavak tražnje u toj najvećoj svetskoj privredi. To bi bila četvrta nedelja zaredom da zalihe nafte u SAD padaju.

Neki analitičari smatraju da na cenu nafte trenutno najviše utiče slabo trgovanje u vreme praznika.

"Mislimo da je prošle i ove nedelje na cenu nafte prvenstveno uticao mali obim trgovanja, a ne smanjeno snabdevanje", izjavio je analitičar švajcarske konsultantske firme "Petromatriks", Olivije Žakob.

Veće pojeftinjenje "tečnog zlata" je danas sprečeno zahvaljujući skromnom rastu indeksa na većini azijskih i evropskih berzi, kao i jačanju dolara u odnosu na funtu i jen. Cena nafte, čija se cena izražava u dolarima, obično se kreće u suprotnom smeru od vrednosti američke valute.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.