Musolini, Pot, Staljin: Prvi poslovi velikih diktatora

Izvor: B92, 24.Feb.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musolini, Pot, Staljin: Prvi poslovi velikih diktatora

Saznajte šta su sve čuveni diktatori radili pre nego što su došli na vlast.

“Jedno vreme je radio kao učitelj, ali je ubrzo shvatio da je vrlo nepodesan za taj posao”, piše Enciklopedija Britanika. Italijanski vođa je zatim otputovao za Švajcarsku, gde je radio različite poslove sve dok nije postao poznati politički novinar.

Severnokorejski diktator se pridružio gerilskom pokretu otpora protiv japanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okupacije 1930. godine, a kasnije upravljao korejskim kontingentom kao major sovjetske vojske u Drugom svetskom ratu.

Njegova majka je želela da on postane sveštenik, tako da je upisao bogosloviju, ali je uprkos tome što je briljirao ,1899. napustio fakultet i počeo da radi kao tutor i službenik u Meteorološkoj opservatoriji u Tbilisiju. Prema pojedinim izvorima, studije je napustio jer više nije mogao da plaća školarinu, dok drugi izvori navode da su uzrok bili njegovi anticaristički politički stavovi.

Ozloglašeni nemački diktator radio je kao povremeni fizički radnik i slikar akvarela u Beču. Zanimala ga je umetnost, iako njegov otac nije sa naklonošću posmatrao njegova interesovanja. Dvaput je odbijen na Akademiji lepih umetnosti u Beču.

Kambodžanski diktator studirao je radio-elektroniku u Parizu. Ipak, većinu vremena posvećivao je revolucionarnim aktivnostima, tako da je izgubio stipendiju nakon što nije uspeo da položi nekoliko ispita. Kada se vratio kući, predavao je istoriju, geografiju i francusku književnost u jednoj privatnoj školi, piše “Njujork tajms”.

Foto: Archives New Zealand / Flickr.com

Ugandski diktator pridružio se odredu “Kraljevski afrički strelci“ u okviru britanske kolonijalne vojske 1946. godine kao pomoćnik kuvara. Od 1951. do 1960. bio je bokserski šampion u lakoj kategoriji i, navodno, odličan plivač.

Divalije je diplomirao na haićanskom Medicinskom univerzitetu 1934. godine, a sve do 1943. godine radio je kao lekar. Kasnije se bavio politikom, a 1957. godine izabran je za predsednika republike.

Čaušesku je završio samo osnovnu školu, a kada je napustio svoje selo radio je kao šegrt kod jednog obućara. Kasnije je počeo da se bavi politikom i bio je predsednik Rumunije od 1965. godine do svoje smrti, 1989, kada je streljan.

Pošto je rođen u mornaričkoj porodici i sam je želeo da stupi u mornaricu, ali se ipak uključio u pešadiju. U vojsci je brzo napredovao pa je sa 32 godine postao najmlađi general u Evropi.

Robespjer je bio jedan od najpoznatijih vođa Francuske revolucije, a završio je studije prava. Bio je veoma cenjen pa je postavljen i za sudiju crkvenog suda u Arasu.

Njegova privatna praksa mu je obezbeđivala veoma dobre prihode.

Bio je general i predsednik Čilea. Diplomirao je na vojnoj akademiji u činu potporučnika 1936. godine, a kasnije je predavao geopolitiku.

Diplomirao je na Nacionalnom vojnom univerzitetu 1944. godine sa činom nižeg poručnika, a zatim je primljen u argentinsku vojsku. Postavljen je za generala zapovednika armije 1973. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Musolini, Pot, Staljin: Prvi poslovi velikih diktatora

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2016

Saznajte šta su sve čuveni diktatori radili pre nego što su došli na vlast...Benito Musolini (1883-1945)..“Jedno vreme je radio kao učitelj, ali je ubrzo shvatio da je vrlo nepodesan za taj posao”, piše Enciklopedija Britanika. Italijanski vođa je zatim otputovao za Švajcarsku, gde je radio...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.