Izvor: JUGpress.com, 07.Maj.2023, 09:17

Mladi niški slikar živi u Kini a juna meseca izlaže u Japanu

 Niški slikar Ilija Fonlamov o čijem opusu je nedavno pisao najveći svetski magazin posvećen umetnosti “Aesthetica” u junu će imati priliku da svoja dela i Srbiju predstavi na Međunarodnom sajmu umetnosti u Tokiju. Ilija je prvi srpski slikar čije će se slike naći na ovom prestižnom skupu posvećenom umetnosti, inače jednom od najvećih sajmova u Aziji i svetu. Fonlamov će se na sedmom izdanju ovog sajma predstaviti kolekcijom slika “Rađanje Adama”,  a koja je već privukla >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pažnju.

                                      „Ovo je moja prva međunarodna izložba, a pored toga što sam uzbuđen, nestrpljivo iščekujem komentare kuratora i kolekcionara. Kolekcija slika “Rađanje Adama” je proizvod ozbiljne produkcije i mog rada koji traje gotovo godinu dana“,  naglašava mladi Nišlija.

                                      Produkcijski pristup slikarskom opusu i jeste oni što je privuklo pažnju kritičara britanskog renomiranog magazina, a koji je Ilijinom radu pridao značaj. Kako oni naglašavaju Fonlamov pristupa slikarstvu kao modernom medijumu gde je profesionalna priprema neophodna, a gde je rad na platnu tek vrhunac stvaranja.

                                   „Slike koje će nas predstaviti u Tokiju su rađene u stilu hiper realizma, ali je cela serija slika zapravo rađena na osnovu fotografske režije.   Moje je želja da u opusu spojim svoj talenat da realno iznesem prikaz sa tematikom koja danas dominira i u savremenoj fotografiji. S toga, jako mi je drago da takav pristup privlači pažnju“, objašnjava Ilija.

                                   Ipak da su Ilijini radovi originalni u više domena, objašnjava osvrt jednom drugog, takođe britanskog magazina, da pored magičnog prikaza i dobre manipulacije istog,  Fonlamov bira, čini se, nespojivo entitete. Tako će na sajmu u Tokiju niški slikar prikazati slike na kojima je glavni protagonista Azijat, premda se radi o epizodi iz hrišćanske tradicije.

                                 „ Hrišćanska tradicija me inspiriše, ali živeći u Aziji produbio sam shvatanja onog što pronalazim kao motiv. Poruka je ista, ali izrečena iz drugog ugla“, kaže Ilija.

                                Ilija navodi da uveliko radi na još nekoliko kolekcija koje će, kako kaže, takođe biti jedinstvene i plod produkcije koja je prepoznata kao novo stremljenje u modernom slikarstvu.

                                 „Ovakav rad me jako čini sretnim, radeći na “Rađanju Adama” shvatio sam koje su moje mogućnosti i želim da ih narednih godina valjano usmerim“,   iskren je Ilija.

                                 Mladi niški slikar dodaje da bi jako voleo da jednoga dana svoju izložbu prikaže i u Srbiji.

                                  „To bi bilo jako lepo priznanje, značajno za mene, kao i za svakog drugog umetnika, ali smatram da do tog trena moj opus treba da se razvije tako da to nešto jedinstvo bude i ispred naše publike“, zaključuje Ilija Fonlamov. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.