Miso supa štiti od radijacije

Izvor: S media, 24.Mar.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miso supa štiti od radijacije

Miso supa čak pet puta povećava otpornost na radijaciju, a dokaze za to imaju japanski stručnjaci sa Univerziteta Hiroshima

Ljudi koji redovno jedu miso supu (Miso je gusta smesa koja se dobija dugotrajnom fermentacijom sojinih zrnaca i pirinča) mogu biti i do pet puta otporniji na radijaciju od onih koji je ne jedu, tvrde stručnjaci iz centra za istraživanje zračenja atomske bombe sa Univerziteta Hiroshima. Miso supa sadrži fermentisanu sojinu pastu, ali i druge >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lekovite namirnice. Tu se ubrajaju alge, tofu i povrće. Većina Japanaca spomenutu supu konzumira minimalno jednom dnevno.

Dr. Kazumitsu Watanabe, profesor i stručnjak za rak i radijaciju, analizirao je rezistentne učinke miso supe na ćelijama iz utrobe miševa koje s lakoćom upijaju hranjive sastojke, ali su ujedno i vrlo osetljive na radijaciju koja ih bez problema uništava.

Recept za spas

Miso supa izbacuje toksine iz tela jer potstiče krvotok i metabolizam zbog čega se ona preporučuje i pacijentima koji idu na hemoterapije.

Temelj supe su sveže, zdrave namirnice bogate enzimima i korisnim bakterijama. Miso supe ima mnogo vrsta. oko 70 posto japanaca umesto jutarnje kafe pije upravo miso supu koja ih zagreva čini zdravijima, te im daje dovoljno energije da preguraju dan.

Recepta preuzetog iz knjige Soy of Cooking (John Wiley & Sons, Inc ©Marie Oser 1996.)

Sastojci:

* Kombu alge

* 1,8 litara vode

* 150 grama mladog luka (zeleni deo seckati za ukrašavanje supe na kraju)

* 3 režnja belog luka (iseckati ga)

* 1 veliki paradajz, iskomadana

* 50 grama iseckane crvene ili zelene paprike

* 2 kašike ribanog korena đumbira

* 4 decilitra temeljca od povrća

* 1 kašika belog luka u granulama

* 140 grama mekanog tofua (u kockicama)

* 0,7 decilitara belog misa

* 0,5 decilitara misa od ječma

Priprema:

1. Stavite kombu u vodu i neka tako stoji dok pripremate povrće.

2. Dodajte luk, beli luk, paradajz i paprike.

3. Neka smesa bude na vatri sve dok ne prokuva. Smanjite vatru i neka se krčka 15-ak minuta.

4. Izvadite sve krute sastojke iz te smese, iscedite ih i bacite (po izboru).

5. Dodajte pola temeljca, beli luk u granulama i đumbir.

6. Isecite tofu u male kocke i lagano ih stavite u supu

7. Obe vrste misa stavite u manju posudu i dodajte ostatak temeljca postepeno. Sve lagano izmešajte bućkalicom dok smesa ne postane kremasta.

8. Tada dodajte miso smesu prvoj smesi i neka se sve lagano krčka par minuta.

9. Ne sme prokuvati niti se dugo kuvati.

(Metro-portal.hr)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.