Ministri G7: Potrošači čuvaju novac

Izvor: VOA, 21.Maj.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri G7: Potrošači čuvaju novac

Potrošači širom sveta sve teže se odriču svog novca, zaključak je finansijskih lidera Grupe 7 najrazvijenijih svetskih ekonomija, koji se sastaju u Japanu.   Postoje brojni razlozi zbog kojih potrošači čuvaju svoj teško zarađeni novac. Neki od njih imaju ograničenu kupovnu moć, jer im budžet jedva pokriva osnovne potrebe, drugi imaju premalo ušteđevine, pa odlučuju da štede umesto da troše. Novi trend u njihovim portošačkim navikama ima "domino efekat" na svetsku ekonomiju, a ministri finansija Grupe 7 navode da je fiskalni konzervativizam doveo do velike dileme širom sveta, s obzirom da kompanije i fabrike proizvode robu, koju potrošači ne kupuju. "Nema potražnje i to je jedan od najvećih problema u svetu", rekao je ministar finansija Japana Taro Aso, dok je sekretar za finansije SAD Džek Lu pozvao vlade i biznise da upotrebe koji god mehanizam imaju da podstaknu rast. Sastanak finansijskih lidera održava se pred samit Grupe 7, planiran u gradu Ise u centralnom Japanu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Potrošači čuvaju novac, šta to znači za ekonomiju?

Izvor: B92, 22.Maj.2016, 10:00

Potrošači širom sveta sve teže se odriču svog novca, zaključak je finansijskih lidera Grupe 7 najrazvijenijih svetskih ekonomija, koji se sastaju u Japanu...Postoje brojni razlozi zbog kojih potrošači čuvaju svoj teško zarađeni novac. Neki od njih imaju ograničenu kupovnu moć, jer im budžet...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.