Ministar odbrane Japana protestovao zbog ruske divizije na Kurilima

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2017, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odbrane Japana protestovao zbog ruske divizije na Kurilima

Ministar odbrane Japana Tomomi Inada izrazila je protest povodom raspoređivanja ruske divizije na južnim Kurilskim ostrvima i instalacije raketa klase „zemlja-brod“. Kako javlja agencija „Kjodo“, ona je to izjavila na bilateralnom sastanku u Tokiju sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom.

Prošle godine na južnim Kurilskim ostrvima Iturup i Kunašir rasporerđeni su obalski raketni kompleksi „bastion" i „bal". Godinu dana ranije tamo su bili instalirani protivvazdušni raketni kompleksi „Tor-M2U". Trenutno se proučavaju mogućnosti stvaranja baze Pacifičke flote na Kurilskim ostrvima.

Osim toga, u februaru šef Ministarstva odbrane Rusije saopštio je da je ove godine planirano da se završi formiranje četiri nove divizije, uključujući i za zaštitu Kurila. Ova izjava je negativno je dočekana u Tokiju i Vlada zemlje je poslala protest ruskoj strani u kojem se navodi da ovakvo jačanje vojnog prisustva Rusije na Kurilskim ostrvima nije u skladu sa pozicijom Tokija prema toj teritoriji. Kako je više puta izjavljivala ruska strana, raspoređivanje vojske i raketa na Kurilima je suvereno pravo Rusije.

Danas je u Tokiju počela druga runda pregovora Rusije i Japana u formatu „2+2".

Kako se očekuje, šefovi diplomatija i odbrane Rusije i Japana će razgovarati, između ostalog, o raspoređivanju američkog PRO u Južnoj Koreji, kao i o ruskim divizijama na Kurilima.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.