Melonpan, čuveni japanski slatki hleb! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 27.Sep.2021, 17:56

Melonpan, čuveni japanski slatki hleb! (RECEPT)

Melonpan je popularan, japanski slatki hleb. Oni ga čestu jedu, a sada ga možete probati i vi. Malo je zahtevan za pripremu, ali vredi svakog truda. Toliko je ukusan da nećete moći da prestanete da jedete. 

Melonpan se pravi na razne načine, a u ovom receptu je predstavljena standardna i čokoladna verzija.

Pripremaju se 2 vrste testa koje se spoje, malo zaseku, pa ispeku. Ovaj slatki hleb možete da poslužite >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kada vam dođu gosti ili ako želite da iznenadite nekoga nesvakidašnjim desertom.

Sastojci:

70 g neslanog putera

70 g šećera

limunova korica

1 kašičica limunovog soka

30 g jaja

135 g brašna za kolače

30 g mlevenih badema

8 g kakao praha


Za testo:

200 g brašna

30 g šećera

prstohvat soli

3 g suvog kvasca

jaje + mleko = 85g

45 ml vode

30 g neslanog putera


Još:

čokoladne mrvice

šećer 


Priprema:

Umutite puter sobne temperature, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Zatim dodajte renadnu koricu limuna i limunov sok promešajte. Jaje umutite, pa izmerite 30 g i dodajte u smesu. Dobro promešajte. Ostatak jajeta ostavite sa strane. Dodajte badem i prosejano brašno. Dobro sjedinite testo. Od dobijenog testa izmerite 6 loptica od po 28 g, a zatim u preostalo testo dodajte kakao i sjedinite. Izmerite još 6 loptica od po 29 g. Stavite providnu foliju preko lopte od testa i rastanjite. Tako uradite sa svakom lopticom testa i pokrivene ih ostavite u frižideru.

Za to vreme napravite drugo testo. Uzmite preostalo jaje i dodajte mleko da dobijete ukupno 85 g. Brašno, šećer, so i kvasac pomešajte, pa dodajte mleko i jaje, kao i vodu. (količina vode se menja u zavisnosti od vrste brašna, prilagodite je povećavanjem ili smanjenjem količine). Prvo sjedinite, pa umesite glatko testo. Zatim dodajte puter sobne temeprature i nastavite da mesite. Pokrijte testo i ostavite sat vremena.

Isecite testo na 12 jednakih delova, oblikujte loptice, pokrijte i ostavite još 15 minuta. Zatim uzmite prvih 6 loptica, malo spljoštite, pa opet oblikujte loptu. Obmotajte svetlo testo okolo (ono koje je stajalo u frižideru), a zatim vrh umočite u šećer. Uzmite drugih 6 loptica testa, spljoštite rukama i u sredinu stavite komadiće čokolade, pa oblikujte loptice ponovo. Preko obmotajte tamno testo (ono koje je stajalo u frižideru) i umočite vrh u šećer. Na svakom napravite par rezova varjačom uzduž i popreko, do dobijte kvadrat. Ostavite ih sat vremena da se udvostruče. Zatim ih poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C nekih 12-15 minuta. Ohladite, pa poslužite.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.