Medvedev i Buš o statusu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev i Buš o statusu Kosova

MOSKVA - Predsednici Rusije Dmitri Medvedev i SAD Džordž Buš razgovaraće sutra na japanskom ostrvu Hokaido o statusu Kosova i drugim spornim pitanjima koja proteklih meseci zaokupljaju pažnju ruske i američke administracije, potvrdio je pomoćnik ruskog predsednika Sergej Prihodko.

On je naveo da su i dalje aktuelne razlike između Moskve i Vašingtona o Kosovu, čiju su jednostrano proglašenu nezavisnost vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SAD priznale, a kojoj se Rusija odlučno protivi i zalaže za donošenje rešenja o statusu koje neće biti nametnuto, već dogovoreno između Prištine i Beograda na osnovu međunarodnog prava.

"Razlike ostaju i kada je reč o budućoj kontroli konvencionalnog naoružanja u Evropi, budući da je Rusija stavila moratorijum na ispunjavanje ranije važećeg sporazuma, kao i o američkim planovima uvlačenja Ukrajine i Gruzije u NATO savez", rekao je Prihodko.

On je ponovio protivljenje Moskve približavanju strateške vojne infrastrukture ruskim granicama, ističući sa Rusija nudi alternativu američkim planovima o protivraketnoj odbrani u Evropi na osnovu kolektivnih i zajedničkih rešenja.

"Rusija očekuje da će u japanskom gradu Tojako biti dat dodatni stimulans za američke pregovarače kako bi rusku zabrinutost uvažili realno, a ne propagandistički", rekao je Prihodko.

On je naveo da će Medvedev tokom susreta sa američkim predsednikom najverovatnije govoriti o svojoj inicijativi pokrenutoj u Berlinu da se sazove konferencija o evropskoj bezbednosti i izradi novi sporazum, kako bi se izbegavalo stvaranje novih linija podele na evropskom kontinentu.

Predsednici Rusije i SAD sastaće se tokom samita G-8, grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, koji sutra počinje na japanskom ostrvu Hokaido, i to će biti njihov prvi susret od dolaska Medvedeva na čelo Rusije.

Medvedevu će ovo biti prvo učešće na samitu G-8 u svojstvu šefa države, dok će Bušu ovo biti poslednji susret na vrhu sa liderima "osmorke", jer će sledeći put, na samitu u Italiji, SAD predstavljati novi američki predsjednik.

Ruski predsednik će sutra imati odvojene susreste i sa francuskim, nemačkim i britanskim liderima Nikolom Sarkozijem, Angelom Merkel i Gordonom Braunom.

G-8 čine SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Kanada, Japan i Rusija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.