Maske, dozimetri i „đurđevak“

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maske, dozimetri i „đurđevak“

05.04.2011. -

Rusija uvećava pomoć postradalima od zemljotresa u Japanu. Danas je koncern Rosatom uputio na havarisanu atomsku centralu Fukušima-1 veliku partiju zaštitnih maski i dozimetara, a uskoro će predati japancima uređaj za preradu radioaktivnih otpada. On je potreban za utilizaciju radioaktivne vode, koja se nakupila u rezervoarima nuklearke. Deo kontaminirane tečnosti već su počeli da izlivaju u okean. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vlasti uveravaju da voda nije opasna po čoveka, i to iako sadržaj štetnih materija premašuje sto puta maksimalno dopuštene norme.

Posle ruskih spasilaca koji su uklanjali ruševine i tražili poginule, u Japan iz Rusije je upućen teret za likvidatore havarije na atomskoj centrali Fukušima-1. Prvi avion sa zaštitnim maskama i 400 dozimetara odleteo je u Jpaan. Sada se pregovora o slanju specijalnog uređaja Đurđevak. On je namenjen za preradu tečnih radiokativnih otpada i do sada je korištena prilikom utilizacije atomskih podmornica u fabrici Zvezda u Primorskom kraju, rekao je za Glas Rusije zvanični predtavnik Rosatoma Sergej Novikov.

Sada imamo mogućnost da ovaj uređaj isporučimo u Japan. Tim pre obratile su nam se naše kolege. Japanski stručnjaci su zamolili tehničke paramtere, tačnije neophodna preciziranja kako bi shvatili koliko efikasno oni mogu da koriste ovaj uređaj. Ako im naši odgovori budu odgovarali, mi ćemo preduzeti napore da maksimalno brzo prebacimo brod u akvatorijum blizak atomskoj centrali Fukušima.

Ovaj uređaj sada je krajnje neophodan na havarisanoj Fukušimi-1. Rezervoari nuklearne elektrane su ispunjeni hiljada tona radioaktivne vode, koja nema gde da se prebaci. A još treba ispumpati vodu iz razrušenih odseka centrale. U toj situaciji vlasti su donele složenu odluku. 11,5 hiljada tona kontaminirane vode iz skladišta petog i šestog reaktora se izbacuje u okean. Novi sadržaja štetnih materija, uglavnom joda, premašuje gornju granicu 100 puta. Ali vlada Japana, pozivajući se na eksperte, tvrdi da opasnosti po zdravlje ljudi nema. I direktor Nacionalnog istraživačkog centra Kurčatov Nikolaj Kuharkin poziva da se ne paniči.

Jod nije tako strašan. On je strašan samo u prvim trenucima, kada se izbacuje sa centrale. Tada se izdvaja velika količina. A zatim se jod raspada, period poluraspada joda nije tako velik, on se izračunava u satima. U vodi se njega ne treba bojati. Gori su cezijum i plutoniju, ali njihova količina je sada manja.

Trenutno na Fukušimi-1 aktivno traže mesto gde curi radioaktivna voda iz prvog i drugog reaktora. RAdi toga na centrali su raspršili specijalno obojeni rastvor, koji treba da pokaže gde se nalazi rupa. Osim toga, narednih dana stručnjaci će početi da psotavljaju specijalne ploveće pregrade u zalivu kod centrale. Ove podvodne zamke treba da spreče dosepvanje radioaktivnih čestica u otvoreni okean.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.