Mamut će uskoro oživjeti kloniranjem

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 18.Jan.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamut će uskoro oživjeti kloniranjem

Da li će “Park iz doba jure” uskoro postati stvarnost? Japanski naučnici namjeravaju da naprave klona duboko zamrznutog mamuta iz Rusije. Japanski naučnici će za pet-šest godina klonirati mamuta i time omogućiti da oživi životinjska vrsta izumrla pre više hiljada godina. “Pripreme su završene”, izjavio je rukovodilac istraživanja Akira Iritani za list “Jomijuri >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << šimbun”.

Na ljeto će jedna ruska laboratorija staviti na raspolaganje njegovom timu tkivo zamrznutog mamuta. Naučnici će prvo implantirati ćelijska jezgra mamuta u jajnu ćeliju slona koju će nakon toga ubaciti u utrobu ženke slona. Slonovi su najbliži živi srodnici mamuta koji su izumrli krajem ledenog doba.

Tim će se tokom rada oslanjati na iskustvo japanskog naučnika Teruhika Vakajame, koji je uspio da klonira mrtve miševe koji su bili zamrznuti 16 godina. Iritani očekuje da će uspješno kloniranje mamuta omogućiti da saznamo više o ovom ogromnom sisaru.

“Ukoliko poduhvat uspije, proučavaćemo uslove u kojima je živio, kao i njegove gene kako bismo, između ostalog, shvatili zašto je ova vrsta izumrla”, rekao je penzionisani profesor Univerziteta u Kjotu.

Više od 80 odsto ostataka mamuta pronađeno je u permafrostu istočnog Sibira. Japanski tim sarađuje sa jednim ruskim stručnjakom za mamute i dvojicom američkih stručnjaka za slonove.
 
Izvor Blic

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.