Makron i Abe dele zabrinutost zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku

Izvor: Beta, 26.Jun.2019, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron i Abe dele zabrinutost zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Tokiju da se s japanskim premijerom Šinzom Abeom složio da ojačaju pomorsku odbranu u indo-pacifičkom regionu i da dve zemlje dele zabrinutost zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku.Na zajedničkoj konferenciji za medije s Abeom, Makron je rekao i da se nada da će tenzije zbog trgovinskog spora SAD i Kine popustiti tokom samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) koji u petak počinje u japanskom gradu Osaka. Lideri Francuske i Japana su razgovarali i o nuklearnim programima Severne Koreje i Irana i temama koje će biti pokrenute na samitu G20. Makron, koji je danas stigao u Tokio, kazao je da su se on i Abe složili o potrebi da se osigura proverljiva, nepovratna denuklearizacija i Irana i Severne Koreje. Abe je naveo da je zaštita bezbednosti Ormuskog moreuza od ključne važnosti. Tokom njegove nedavne posete Teheranu, čiji je cilj bila deeskalacija tenzija izmedju Irana i SAD, u blizini Ormuskog moreuza napadnut je japanski naftni tanker."Osiguranje bezbednosti navigacije u Ormuskom moreuzu, koji povezuje Evropu i Aziju, izuzetno je važno za mir i stabilnost medjunarodnog društva, uključujući Japan i Francusku", rekao je Abe.Dodao je da s Makronom deli zabrinutost ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Samit G20: Kompromis ili nastavak trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jun.2019, 07:38

Dvodnevni samit Grupe 20, koji se održava u Japanu, prilika je za popravljanje narušenih odnosa SAD i Kine, dvije najveće ekonomske sile u trgovinskom ratu su već skoro godinu dana, dok je druga najvažnija tema tenzije na Bliskom istoku odnosno Iran, pišu svjetski mediji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.