Majušni senzor prepoznaje da li ste nervozni

Izvor: Dzungla.org, 10.Okt.2011, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majušni senzor prepoznaje da li ste nervozni

KOMPANIJA ALPS ELECTRIC JE razvila senzor veličine dugmeta koji može da detektuje kada se puls korisnika ubrza bilo da se on nalazi u istoj ili susednoj prostoriji, a svoja očitavanja može bežičnim putem da pošalje ka serveru.
Senzor je predviđen za upotrebu u mobilnim telefonima za jednostavno merenje pulsa, u prenosivim medicinskim uređajima za nadgledanje životnih funkcija, ili u malim bezbednosnim detektorima pokreta.
Ovaj tokijski proizvođač prikazao je svoj uređaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << ove nedelje na sajmu elektronike Ceatec u Japanu. Uređaj šalje radio talase visoke frekvencije i meri kako se oni menjaju nakon što se odbiju od objekata, tako da može da izmeri i najmanje pokrete.
Na štandu kompanije Alps prikazano je kako bi senzor mogao da meri brzinu otkucaja srca ili disanja sa razdaljine i kroz nekoliko drvenih panela ili odeću, kao i da meri brzinu objekata koji se približavaju, što je demonstrirano tako što su okupljeni udarali u zid opremljen senzorima.
Uređaji su slični malim RFID čipovima za radio identifikaciju koji se koriste u bežičnim sistemima za plaćanje i u pasošima. Oni takođe mogu da pretvaraju podatke u radio signale i šalju ih ka udaljenim prijemnicima povezanim na servere. U zavisnosti od potrebne preciznosti, uređaji se mogu povezati sa antenama i meriti ili razmenjivati podatke na razdaljini od oko 10 metara.
Senzori u ovoj fazi imaju jedan veliki nedostatak - ne mogu da naprave razliku između objekata ili tipova pokreta, kao što su disanje ili igranje, tako da objekti moraju da budu savršeno mirni radi preciznog merenja.
Kompanija Alps Electric će početi sa proizvodnjom dovoljnog broja čipova za isporuku uzoraka do proleća 2012. godine, dok će se dalja proizvodnja povećavati u zavisnosti od rezultata prodaje. Cena uređaja nije obelodanjena.
( Izvor: Mikro )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.