Majčin stres pogoršava dečju astmu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majčin stres pogoršava dečju astmu

LONDON -

Stres i negativne emocije kod majki su povezani s pogoršavanjem simptoma astme kod dece, objavio je stručni časopis "Biopsihološka medicina".

Japanski naučnici sa Univerziteta Kjušu su tokom jedne godine pratili 223 majke i njihovu decu s astmom uzrasta od 2 do 12 godina.

Pokazalo se da do pojačavanja intenziteta astme dolazi i kod dece prema kojoj se majke odnose preterano zaštitnički, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i kod dece žena koje su potiskivale svoje emocije.

Naučnici to objašnjavaju mogućnošću verbalnog i neverbalnog prenošenja stresa sa majki na decu, psiho-fiziološkim posledicama na astmu, kao i zbog promene reakcije na alergene ili podložnosti infekcijama disajnih puteva.

Grupa međunarodnih naučnika je identifikovala dodatne genetske varijante koje povećavaju izglede za astmu, piše medicinski žurnal "Nova Engleska".

Za potrebe novog istraživanja sprovedeno je više od 500.000 testova na genima 10.000 dece i odraslih s astmom i 16.000 zdravih ispitanika iz kontrolne grupe.

Istraživači veruju da će njihov rad olakšati potragu za novim vrstama lekova, ali i preciznijem predviđanju izgleda za pojavu astme.

Veruje se da na pojavu astme u podjednakoj meri utiču geni, pri čemu su u novoj studiji identifikovane genetske varijante koje su prisutne kod trećine astmatičara, a uključene su u kontrolu oštećenja disajnih puteva i brzinu njihovog zaceljivanja.

Naučnici napominju da geni koji su bili najsnažnije povezani s astmom kod dece nisu imali uticaja na razvoj astme kod odraslih, što ukazuje na razlike u biološkoj osnovi ovih dvaju oblika astme.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.