Madrid domaćin Olimpijskih igara 2016. godine?

Izvor: Blic, Beta, 02.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid domaćin Olimpijskih igara 2016. godine?

Međunarodni olimpijski komitet objavio je mesec dana pre donošenja konačne odluke, izveštaje o kandidaturama četiri grada za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2016. godine. U konkurenciji Čikaga, Madrida, Tokija i Rio de Žaneira, španskoj prestonici je nađeno najmanje zamerki.



Prema istraživanju MOK-a, kandidaturu Madrida podržava čak 84,9 odsto građana prestonice Španije, ali bi problem mogla da bude "nejasna" organizaciona struktura. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sa druge strane, MOK navodi da su nacionalna, regionalna i gradska vlada finansijski snažno podržale kandidaturu Madrida. Kao dobar znak ističe se i činjenica da su 23 od 33 objekta već izgrađena, a dva su u fazi izgradnje.

Madridu, prema navodima MOK, nedostaje Olimpijski stadion, objekat za veslanje, kanu i otvoreni bazen. Olimpijsko selo bi nakon Igara trebalo da bude korišćeno za rešavanje stambenih problema socijalno ugroženih slojeva.

Predlog Čikaga za finansiranje OI predstavlja rizik iz više razloga. Američki grad predvideo je budžet od 1,29 milijardi evra, što je prema mišljenju MOK-a, "veoma ambiciozno, ali dostižno". Ipak, MOK navodi da je Čikago pokazao da razume kompleksnost izgradnje objekata za organizaciju OI, uključujući i montažne, privremene hale na javnim površinama. Čikago je ponudio 15 postojećih objekata, plus jedan čija izgradnja je već isplanirana. Uz to, bilo bi izgrađeno još šest novih objekata, kao što su Olimpijski stadion i hala za plivanje i dodatnih devet privremenih objekata.

MOK je istakao da bi problem Čikaga mogao da bude i gradski prevoz i saobraćajne gužve. MOK je pozdravio najavu američke vlade da će u potpunosti preuzeti rešavanje pitanja bezbednosti svih učesnika takmičenja.

Veliku podršku građana za organizaciju OI - 84,5 odsto ima i Rio de Žaneiro, a poput Madrida, nacionalna i lokalna vlada garantovali su finansiranje troškova. MOK je saopštio i da će organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine značajno ubrzati izgradnju infrastrukture za OI.

Problem za Rio mogao bi da predstavlja manjak adekvatnih hotela i smeštaja za sportiste, a podnosioci kandidature naveli su da bi takmičari bili smešteni u četiri sela i šest velikih brodova. Veliki problem brazilskog grada predstavljaju visoka stopa kriminala i loša javna bezbednost, a geografski položaj i brda oko grada mogla bi da otežaju sportistima putovanja od jednog do drugog borilišta.

Kandidatura Tokija je organizaciono i finansijski odlična, ali ima najmanju podršku lokalnog stanovništva - 55,5 odsto. Gradska vlast je dala finansijske garancije i odredila dodatni budžet od 2,6 milijardi evra. Kandidatura se zasniva i na činjenici da je Tokio još 1964. godine organizovao Olimpijske igre. Prevoz sportista, prema mišljenju MOK-a, bio bi dobro organizovan u Tokiju gde su svi objekti u krugu od osam kilometara.

Odluka o domaćinu Olimpijskih igara 2016. godine biće doneta 2. oktobra tajnim glasanjem na kongresu u Kopenhagenu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOK: Nema izrazitih favorita

Izvor: RTS, 02.Sep.2009

Međunarodni olimpijski komitet ocenio je da u trci za oragnizatora Olimpijskih igara 2016. godine, u kojoj učestvuju četiri grada kandidata, nema izrazitih favorita...Sva četiri grada, Čikago, Tokio, Madrid i Rio de Žaneiro, pođednako su kritikovana u izveštaju Komisije MOK za vrednovanje kandidatura...Čikagu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.