Lutrijom do jeftine zemlje u Japanu

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutrijom do jeftine zemlje u Japanu

Tokio -- Vlasti japanskog gradića Juani odlučile su da prodaju zemlju po ceni od 1,5 dolara za kvadratni metar kupcima koji će biti izvučeni na lutriji.

Juani trenutno ima 5.900 stanovnika ali svake godine ih je sve manje zbog čega je donet plan da se jeftino prodaje zemlja kako bi se privukao što veći broj ljudi, saopštili su predstavnici grada.

Ova cena za zemlju je više nego povoljna jer u Japanu ljudima nedostaje životni prostor. U Tokiju, na primer, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kvadratni metar građevinskog zemljišta treba izdvojiti 3.900 dolara, preneo je Rojters.

Juani je gradić na krajnjem severu japanskog ostrva Hokaido i nalazi se oko 800 kilometara severno od Tokija.

Ima najveću baštu trave u Japanu i banju sa toplim izvorima iz kojih izvire neuobičajeno crna voda.

Situacija u Juniju odražava starenje Japana čija populacija će se smanjiti za 32 procenta do 2060. godine u odnosu na sadašnju. Računa se da će do tada 40 odsto stanovništva biti starije od 65 godina.

Gradske vlasti su ipak postavile i nekoliko uslova za kupce. Oni moraju da budu Japanci, ili da imaju stalnu dozvolu boravka i pristanu da u roku od tri godine sazidaju kuću na kupljenoj zemlji i u njoj žive.

Zainteresovani kupci koji žele da učestvuju u ovoj lutriji moći će da se prijave do kraja avgusta. Već je bilo 160 zainteresovanih koji su se raspitivali za uslove.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Povezane vesti

50.000 evakuisanih u Japanu

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 14:45

Tokio -- Najmanje 10 ljudi je poginulo, 20 se vodi kao nestalo, a 50.000 je evakuisano zbog velikih kiša koje su pogodile jugozapad japanskog ostrva Kjušu...Spasioci u prefekturi Kumamoto zasuti su pozivima za pomoć pošto su klizišta odnela brojne kuće i zatrpala veći broj ljudi. Njihov posao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.