Lutajuće planete u našoj galaksiji

Izvor: Blic, 19.Maj.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lutajuće planete u našoj galaksiji

TOKIO - Naučnici navode da su pronašli deset planeta veličine Jupitera koje ne mogu povezati ni sa jednim zvezdanim sistemom! Oni veruju kako bi takvi objekti u našoj galaksiji mogli biti česti kao što su same zvezde, navodi se u magazinu "Nature" (Priroda).

Iako nemaju vlastiti izvor svetlosti, ove planete "savijaju" ka sebi svetlost udaljenih zvezda - to je efekat zvani "gravitacijska leća".

Dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << masivni objekti mogu da savijaju svetlost, baš kako je tvrdio Albert Ajnštajn. Ukoliko veliki objekat prođe ispred udaljene zvezde u pozadini, njegova masa ponaša se kao leća, savija i izobličuje svetlost zvezde zbog čega se ona čini sjajnijom nego što jeste.

Naučnici su pregledali podatke prikupljene u potrazi za gravitacijskim lećama u galaktičkom ispupčenju, centralnom delu našeg Mlečnog puta.

Otkrili su dokaze postojanja deset planeta veličine Jupitera koji unutar deset astronomskih jedinica nemaju matičnu zvezdu. Jedna astronomska jedinica jednaka je udaljenosti Zemlje od Sunca. Dodatnom analizom ustanovljeno je kako pronađeni objekti uopšte nemaju zvezdu.

Sudeći po broju takvih objekata u posmatranom području svemira astronomi su zaključili kako bi oni mogli biti vrlo uobičajeni. Neki naučnici navode da bi mogli biti čak dvostruko češći od zvezda kao što je naše Sunce.

Ko-autor istraživanja Takahiro Sumi, profesor saradnik na Univerzitetu Osaka u Japanu, ističe kako su slobodne planete vrlo učestale, poput običnih zvezda.

"Postojanje slobodnih planeta očekivano je iz teorije nastanka planeta. Ono što je iznenađujuće jeste to koliko se često pojavljuju u našoj galaksiji", ističe Sumi.

Povezane vesti: Astronomi traže vanzemaljce na 86 planeta Prve zvezde su bile ogromne NSA objavila 29 poruka primljenih iz svemira CERN: Prerano za tvrdnje o otkriću "Božje čestice" Nasa: Postoji 1.235 planeta na kojima možda ima života

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.