Lideri razgovarali – jačanje

Izvor: B92, 24.Maj.2022, 10:11

Lideri razgovarali – "jačanje"

Narendra Modi i Džo Bajden u razgovoru u Tokiju postigli su "suštinske rezultate", kako bi ojačali trgovinske, tehnološke i odbrambene veze, naveo je Rojters.

Indijski premijer i predsednik SAD su u Tokiju na sastanku lidera grupe Kvad (SAD, Australija, Indija i Japan), a od četiri zemlje, jedino Indija nije osudila ruski napad na Ukrajini, uprkos pritisku SAD da to urade, prenela je agencija.

"Razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo o tome kako da ojačamo saradnju u trgovini, ulaganjima, tehnologiji, odbrani, ljudskim vezama između dve zemlje", naveo je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Adindam Bagči na Tviteru.

Bajden je rekao da je razgovarao sa Modijem o efektima rata u Ukrajini.

Rusija je decenijam bila najveći snabdevač oružja Indije, koja je zabrinuto što se Rusija još više približila Kini, pošto Delhi i Peking imaju ozbiljna neslaganja oko granica.

SAD su ponudile da prodaju više odbrambene opreme i nafte Indiji, kako bi je odvojile od Rusija.

Indija se priključila američkom trgovinskom partnerstvu koji je Bajden pokrenuo ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.